С кукерски игри посрещат новата година в Разлог

снимка: Община Разлог

За 107-ма година Разлог ще посрещне първия ден от новата година с кукерски игри. Точно в 10:30 часа на площад „Преображение” ще започне масовото веселие в планинския град, когато по определен ред ще дефилира всяка една от кукерските групи от седемте квартала на планинския град.

В навечерието на Нова година Разлог по традиция е празнично оживен  и се подготвя за кукерския карнавал „Старчевата 2013г.” Местните хора споделят, че това е празник за всички. Вие се дълго и пъстро хоро, което кукерите пазят. Моми и ергени, облечени в народни носии играят без умора.

В дните от 26 до 30 декември кукерските групи ще преминат през централния площад, за да напомнят на всички, че идва новата година.

През 2013 година в Разлог ще се проведе и Международен кукерски карнавал. За пети път общината ще бъде домакин на мащабната проява, която ще се проведе на 19 януари.

„Международният кукерски карнавал е естествено продължение на кукерския карнавал „Старчевата”. Организираме го през една година. Събитието представя кукерски традиции от различни краища на България и чужбина. Карнавалът ще се проведе на Централен площад от 10:30 часа”, коментира кметът Красимир Герчев.

От 1995 година Разлог е член на Федерацията на Европейските карнавални градове и многократно е награждаван с отличия за съхранени кукерски традиции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK