С красив барелеф и кът увековечават най-масовото залесяване в ДГС "Селище"

Снимка: Петър Чорев

Една история, която се помни от местните, но сякаш от нацията не се знае. Тази история ще бъде увековечена с един красив каменен елен, издялан от талантливия Петър Чорев от Елешница, за който ИНФОМРЕЖА многократно разказа.

Но каменният барелеф на благороден елен е само част от труда и усилията, пред които днес всички трябва да се поклоним.

Смъртоносен за гората ветровал изкоренява огромна площ гора, която днес отново живее и диша благодарение на почти 2000 човека, успели да я възстановят.

През 1926 година са обособени 2 ревирни лесничейства Селище и Сърница и са извършени първите измервателни работи в Шабанлийските гори /старото име на Сърница/. 1939 година те се обединяват в Държавно лесничейство “Селище”.

Критичен момент за Сърнишката гора е ветровалът от 29.05.1961 година. Само за 45 минути смерч поваля, пречупва и изкоренява гората на площ 16 000 декара.

Повредени са около 1 милион кубика дървесина - 500 000 в ДГС „Селище”, а останалите в съседните - Гърмен, Елешница, Чехльово, Беглика...

На място пристигат лично министър-председателят на България Антон Югов и министъра на горите Мако Даков.

Набелязват се мерки за бързо усвояване на падналата дървесина. Ангажират се 100 майстори от околните села, за да построят бараки за секачите, разказва инженер Велизар Чолаков – директор на ДГС „Селище“.

Над 500 служители и работници от съседните стопанства „Беслет” и „Сатовча”, както и строителни войски, се включват да помагат при усвояване на падналата дървесна маса...

В последствие само за 5 години са залесени нови гори на площ 17 000 декара - това залесяване е известно като най-масовото в България!

По време на залесителната кампания средносписъчният състав на ДГС „Селище” достига 1920 души.

Участват жители на селата Сърница, Медени поляни, Побит камък, Бабяк, Орцево, Грашево, Горно Дряново, Ковачевица, Плетена, Сатовча, младежки бригади от Велинград и района.

Сега тези гори са високобонитетни иглолистни култури, които са своеобразен паметник на всички залесители и лесовъди, които са ги създали.

В чест на седмицата на гората тази година ръководството на ДГС „Селище” построи Кът на лесовъда, където има построени чешма и беседка. Поставена е и паметна плоча.

Ще присъстват и ветераните лесовъди от Велинград.

Монументът е построен изцяло с дарения от служителите на ДГС „Селище”, проф. Иван Палигоров - председател на „Съюза на лесовъдите в България”, на депутати и граждани и от Община Сърница.

Талантливият художник Петър Чорев от Елешница издяла красив елен на каменните блокове, които символизират гората. Камъкът, върху който е барелефът, е висок около 2,70 метра като за преместването му е използван кран.

Самият елен, който Петър създава, е с размери: 1,96 м височина, 90 см широчина.

Петър е създал новата си творба в рамките на три дни, но тя ще остане в историята на горското стопанство.

Откриването на барелефа и новия кът ще съвпадне със Седмицата на гората.

Това е поредната творба на Петър, който дебютира с внушителния барелеф на свети Георги в Елешница. Запомняща се е и творбата му в парка на Добринище по случай празника на града.

29-годишният творец е известен и с ръчно създадения костюм за кукерските празници през 2018 в Елешница.

 

Снимки: ДГС
Снимки: ДГС
Снимки: ДГС
Снимки: ДГС
Снимки: ДГС
Снимка: Петър Чорев
Снимка: Петър Чорев
Снимка: Петър Чорев
Снимки: ДГС

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK