С конференция стартира проектът за модернизиране на МБАЛ - Разлог

снимки: Община Разлог

С конференция стартира проектът “Подкрепа за повишаване на диагностично-лечебния капацитет и подобряване възможностите за долекуване и продължително лечение в "МБАЛ - Разлог". Проектът е финансиран по „Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Конференцията е този петък от 11:30 часа в заседателната зала на Общинския съвет в Разлог. Програмата включва представяне на проекта, връчване на подписаните договори с фирми изпълнители и дискусии. 

Стойността на проекта е 4 455 685,42 лева. Със средствата ще бъде извършен ремонт и реконструкция на болничното заведение, както и купуване на високотехнологично оборудване. Пациенти на „МБАЛ-Разлог“ ЕООД по данни от 2010 г. са приблизително 21 500. Болницата обслужва населението и гостите на четирите общини Разлог, Банско, Белица и Якоруда.

Проектът “Подкрепа за повишаване на диагностично-лечебния капацитет и подобряване възможностите за долекуване и продължително лечение в "МБАЛ - Разлог" ЕООД” е иницииран във връзка с концепцията на Община Разлог и ръководството на „МБАЛ-Разлог“ ЕООД за по-висока ангажираност в опазването на човешкото здраве и постигане на все по-близко до европейските стандарти болнично лечение.

Стремежът е МБАЛ - Разлог да се превърне в модерен лечебен център с модерни условия на лечение, долечение, с високо класа апаратура, където медиците да могат успешно да практикуват своята трудна професия.

МБАЛ - Разлог е една от 11-те в цялата страна, в която ще влее сериозен финансов ресурс, като голяма част от тези средства са предназначени за медицинско оборудване - апаратура и техника от най-висок клас, а другата - за приспособяване на помещения за модерната техника, достъпна среда и мерки за енергийна ефективност.

По проекта ще се закупи сериозна стабилизационна апаратура, която не е сменявана от откриването на болницата. Става дума за компютърен томограф, нов скенер с изключително сериозна разделителна способност, нов комбиниран дигитален апарат, преносим рентгенов апарат, който ще прави снимки на място във всяко отделение и за тежко болни, ехографска система. Списъкът на оборудването по проект е впечатляващ и включва още 7 броя хемодиализни апарати, които ще преизчисляват ефективния кръвен поток при работа с различни сегменти на кръвната линия. Ще бъдат купени апарат за обратна осмоза на водата, 9 триканални ЕКГ апарата с течнокристален дисплей и с възможност за ръчен и автоматичен запис на 12 отвеждания, 25 портативни преносими пациентни монитора, подходящи за възрастни, деца и новородени, 10 бифазни дефибрилатори с токовоконтролиран импулс, 3 спирометъра за изследване на деца и възрастни с вграден принтер, екран и памет за до 100 теста и още електроневромиография (ЕЕМГ): изследване на моторното и сензорното нервно провеждане (NCS), F-вълна, Н-рефлекс (включително двойна стимулация), моторен и сензорен инчинг, ЕЕГ апарат с 24-канален с неограничен брой монтажи и възможност за бързо преконфигуриране, ултразвуков апарат с възможност за дуплекс сканиране, автоматичен селективен клинично-химичен анализатор със следните аналитични принципи: фотометричен, турбидиметричен, потенциометричен, крайноточков, кинетичен, бихроматичен.

Към списъка с модерната апаратура са включени напълно автоматичен анализатор на кръвна коагулация за ин витро диагностика за бърз анализ на голям обем проби с висока степен на точност, кръвно-газов анализатор, автоматичен хематологичен брояч.

Ще бъдат купени 2 броя настолни центрофуги, 2 броя микроскопи с ахроматични обективи и оптика, която гарантира образ с висока резолюция и контраст в цялата равнина на наблюдаваното поле, йоноселективен анализато, портативен апарат за изкуствена вентилация (пресносим респиратор), апарат за изкуствена вентилация (стационарен респиратор), 2 кувьоза, които да осигуряват оптимален микроклимат за новородени деца, включително такива с ниско тегло, 2 броя кардиотокографи с възможност за близнаци, видеоколпоскоп, хистероскоп, 9 броя електронни болнични легла и други уреди, които ще превърнат разложката болница най-модерно оборудваната болница извън градските агломерационни ареали в област Благоевград.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK