С конференция отбелязват 130 години от рождението на Емануил Попдимитров в Босилеград

Иван Николов, снимка: Infomreja.bg

Тази година навършват 130 години от рождението на Емануил Попдимитров - български поет, философ, литературен критик, писател, полиглот, преводач и общественик. В тази връзка Културно-информационния център в Босилеград организира конференция. Събитието ще се проведе на 23 октомври в салона на КИЦ-а от 13 часа, информира председателят Иван НИколов.

В обществената си дейност Емануил Попдимитров е символ на борбата за правата и интересите на българите от Западните покрайнини. Роден в село Груинци, Босилеградско, той е безспорно най-великата личност на Босилеградско Краище, символизираща духовното единство на българите от Западните покрайнини с майка България.

„По времето на комунизма и драматичните исторически събития, в които българите в Западните покрайнини бяхме обречени на асимилация, името и делото на Емануил Попдимитров и Йордан Захариев се оказаха непреодолима пречка за завоевателите – ние вече имахме история и култура. Десетилетия наред поетът, литературният критик и философ Емануил Попдимитров бяха осъдени на забрава заради идеологическите предразсъдъци по отношение на правозащитната му дейност на българите в Западните покрайнини и криворазбраните „добросъседски отношения“.

В днешно време Българската култура отново преоткрива великия си поет, писател и философ, а българите в Западните покрайнини освен всичко това, откриват и великия си общественик – духовна опора за отстояване на националната си и културна идентичност, обяви още председателят на КИЦ-а, Иван Николов.

Той призова своите дългогодишни партньори, гражданите, културните дейци и културно-просветните институции в Босилеград, както и научните и литературни дейци в България да осветлят всички аспекти и да популяризират името и делото на Емануил Попдимитров по повод 130 години от неговото рождение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK