С уличен концерт на цигулка художникът Здравко Анев откри изложба с над 100 творби

Снимки: Виолета Атанасова

Нареди ги из всички кътчета на дома си

Трийсет маслени платна, десет икони, десетки рисунки и около сто миниатюри нареди из всички кътчета на дома си художникът Здравко Анев.

Своята нестандартна изложба той нарече провокативно „Братя и сестри Карамазови“, а деня за събитието – Голяма Богородица, избраха заедно със съпругата му Христина, която е богослов. 

Част от изложбата дори беше изнесена на улицата, където цигуларят Владимир Тасев изнесе изискан малък концерт с творби на Брамс, Моцарт, Паганини и Марин Големинов.

Приятели и почитатели  на художника дойдоха както да се потопят в необичайния художествен свят на Здравко Анев, така и за да го поздравят за неговата смелост да бъде автентичен,некомерсиален, несъобразявщ се с традиционните очаквания на масовата публика.

Сред гостите на събитието – поети, музиканти, юристи, банкови служители, библиотечни работници, беше и поетът каменоделец Митко Бинев,  син на поета Биньо Иванов, който направи една специална фото сесия „Необичайният свят на Здравко Анев“.

Такова нещо всъщност се случва за първи път в Кюстендил, а може би и изобщо – художник да направи изложба в целия си дом, при това  без никакви очаквания за интерес и подкрепа от страна на институции.

А цигулковият концерт на открито на уличката от поликлиниката към пазара също е нещо уникално и ще е хубаво авторите на събитието да го направят традиция, защото казионните събития вече стават отегчителни и формални, коментираха гостите на изложбата.

Художникът бе заложил провокация и в обявата, че изложените творби се продават на цена от един до хиляда лева. Но това беше  вчера. Кой купил – купил!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK