Храните няма да поскъпнат, увери Порожанов

Снимка: БГНЕС

Хранителните продукти няма да поскъпнат от увеличението на цената на тока съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в ефира на bTV.

Според земеделския министър не се очаква увеличение на цените. По думите му в България има стабилизирани цени в животновъдството.

Порожанов акцентира, че обичайно при предпоставки за по-висок ток има и прогнози за по-скъпа продукция. Това била позицията на бизнеса.

"В производството има и много субсидии и предпоставки за повишаване на цената към преработвателите не би следвало да има", обясни министър Порожанов.

Той изтъкна, че по време на празниците са направени над 2800 проверки за безопасността на храните.

"Фрапиращите нарушения са стандартни за съжаление - липса на документи за предлаганата храна, изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на храни. Възбранени са 4000 тона стоки от животински произход", изтъкна министърът и допълни по повод двойния стандарт при храните, че е нужно ЕК да одобри единна методология, по която да се направят масови изследвания на храните.

За единно законодателство обаче еврокомисията не се е съгласила.

По повод цените на хранителните продукти, министърът на земеделието вече е говорил с представители на големите вериги у нас. Бизнесът го уверил, че храната няма да става по-скъпа и заявили, че това са цени, предложени и м от експертите им по ценообразуване.

Бъдещата обща селскостопанска политика ще бъде тема по време наевропредседателството ни, акцентира Порожанов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK