С кюстендилска изложба в парламента ще поставят проблемите на хората с увреждания

Снимки: Личен архив

Фотоизложбата „Отвъд видимото“ с художествени портрети на жени, живеещи в Дом „Ильо войвода“ в Кюстендил, която беше открита по случай 8 март от омбудсмана на Републиката Мая Манолова, ще бъде представена в Народното събрание в навечерието на Международния ден, посветен на проблемите на хората с увреждания.

Фотографиите са дело на Мая Таскова, Детелина Тихолова, Теодора Сърбинска, Мария Лепопелска, Виолета Атанасова и Мартин Петров. Те бяха направени със съдействието на Кюстендилския драматичен театър, който предостави за фотосесиите костюми и аксесоари от своя гардероб, както и на фондация „Модус Вивенди БГ“ и читалище „Асклепион 1998“.

Гостуването на изложбата в парламента е по инициатива на омбудсмана Мая  Манолова. Успоредно с фотографиите ще бъде показана и изложба от рисунки на художника Здравко Анев, който ще представи портрети на мъже от дома. Събитието ще бъде съпроводено с кръгла маса по проблемите на институциите за хора, ангажирани с проблемите на хората с увреждания.

В дискусията, организирана от Дирекция "Национален превантивен механизъм“ към институцията Омбудсман, ще вземат участие народни представители от социалната парламентарна комисия, представители на неправителствени организации, на държавни и общински социални служби и институции. Сред гостите и участниците в събитието, насрочено за 1 декември, ще бъдат и домуващи в ДВХФУ „Ильо Войвода“, членове на кюстендилските клубове на инвалида и на женското дружество „Майчина любов“, както и авторите на двете изложби, съобщи Виолета Атанасова, председател на фондация „Модус Вивенди БГ“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK