С какво да храним децата през зимата

Снимка: Infomreja.bg, архив

С приближаването на зимата, когато няма много свежи зеленчуци и слънце, неминуемо трябва да променим начина си на хранене така, че да компенсираме недостига на някои важни витамини и хранителни вещества за нашия организъм. Това е особено важно за децата, които сега растат и се развиват.

Дори да консумират здравословни храни, като риба, плодове и зеленчуци, мляко и млечни храни, в някои случаи децата се нуждаят от допълнителни добавки на Витамин Д през зимата и омега-3 мастни киселини. Освен че ги прави податливи на вируси и настинки, липсата на достатъчно витамини и минерали може да повлияе сериозно на растежа, както и на нервно-психическото и половото развитие на подрастващите.

Лекарите и специалистите по хранене препоръчват в менюто на децата през зимата да се включат повече сезонни, както и преработени местни плодове и зеленчуци. Техните безспорни предимства за здравето в студените дни и повишават имунната защита на детския организъм. Знаете ли, например, че в доматите се съдържа един от най-силните антиоксиданти - липкопенът, който е като истински щит и предпазва  от вируси и настинки.

Научните доказателства показват, че той се абсорбира най-добре от тялото, когато доматите са преработени. Е, как да не повярваме на мама и на баба, когато казват, че освен вкусна, лютеницата е и много полезна. Чушките, патладжаните, морковът и лукът са едни от най-богатите на витамини. В чушките има повече Витамин С от цитрусовите плодове, морковите правят зрението остро, като на орлите, а портокаловият сок съдържа достатъчни количества от така важният за здравите кости, зъбки и имунитета на децата Витамин D.

Как да балансираме детското меню, за да осигурим на децата си сила, здраве и енергия през предстоящия зимен сезон, е темата на дискусия, организирана от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в рамките на специализираното изложение ИнтерФууд&Дринк (8-ми ноември, от 10.00 ч. в Интер Експо Център, София).

Водещи специалисти и диетолози в областта на детското и здравословно хранене, заедно с представители на институциите, ангажирани с политиките в тази област – Министерството на здравеопазването, Националния център по обществено здраве, Агенцията по храните и др., ще обсъдят какво е нужно за пълноценното и здравословно хранене на децата от ранна възраст - у дома, в детската градина,  в училището.

Събитието ще се проведе под надслов „Здрави и силни от малки“ и ще започне в 10.00 часа в Централното фоайе на Интер Експо Център. Експертите ще насочат вниманието на институциите и родителите какви витамини и полезни съставки намаляват в организма на децата през зимата и как чрез храната тези дефицити могат да бъдат компенсирани.

Няма да останат разочаровани и най-малките - инициативата ще продължи с вече традиционното детско образователно шоу-дегустация на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, което ще представи по по-различен и забавен начин продуктите от консервираните плодове и зеленчуци, произвеждани в България и ползите от включването им в дневното меню на подрастващите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK