С изложба на Майстора откриват обновените зали на националната галерия

Националната художествена галерия отваря своите обновени зали с мащабната изложба “Майстора, цветето и вселената”, посветена на 130-та годишнина от рождението на Владимир Димитров-Майстора. Тържественото откриване на основно ремонтираните изложбени зали ще бъде на 3 юли от 11 часа в сградата на бившия Княжески дворец.

Владимир Димитров-Майстора е сред големите и значими фигури в нашата културна история. Неговото ярко и самобитно изкуство e своеобразна емблема на българския национален дух. От голямото художествено наследство на художника са подбрани над 300 произведения – маслени платна, акварели и рисунки – които осветляват основните теми в творческия му път, разположени във всички зали.

Акцентът на тази изложба е в новия поглед към личността и творчеството на Майстора, тръгващ от неговото слово. В центъра на отделните части на експозицията се експонират мисли на художника за изкуството и живота. Те водят в смисловото разгръщане на самата изложба – през темите майчинство, моми, жътви, труд, деца, автопортрет.

Изложбата е организирана и с участието на Художествена галерия ”Владимир Димитров-Майстора” - Кюстендил, която съхранява най-голямата за страната колекция от произведения на Майстора. Показани са и картини, собственост на: Софийска градска художествена галерия, и галериите в Русе, Добрич, Стара Загора, Бургас, Казанлък, Кърджали, Плевен. Изложбата ще продължи до средата на септември 2012 г.

Експозицията е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов. Тя е едно от водещите събития в Културния календар на Министерството на културата за 2012 година, както и безспорен акцент в културната програма на столицата.

Проектът “Основен ремонт и преустройство на Националния музей на българското изобразително изкуство” е на Министерството на културата. Той е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие от държавния бюджет на Република България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK