С исторически данни и песните на „Добърските баби” откриха изложбите в памет на Самуил

снимки: Община Благоевград
Благоевградчани почетоха цар Самуил Български с две изложби, посветени на 1000-годишнината от смъртта му. И двете изложби бяха представени в Регионален исторически музей – Благоевград.
 
Директорът на музея Христина Цонева откри експозициите, като припомни събитията от средата на X век. За археологическите проучвания разказа уредникът от Регионален исторически музей – Благоевград Цветанка Комитова. Освен историческото минало, в залата прозвучаха автентичните фолклорни припеви на „Добърските баби”. „С гордост се считаме наследници на Самуила и на Добърската музикална школа“,  заяви пред микрофона една от изпълнителките.
 
Първата изложба е постерна и се състои от две части. Едната част отразява времето и управлението на българския цар Самуил през погледа на византийските летописци, отразено и в миниатюри в някои от хрониките. Втората част представя резултатите от археологическите проучвания, осъществени в периода 1968 – 1976 г. на Земленото укрепление от 3 вала и 2 рова, изградено между планините Беласица и Огражден, известно сред обществеността като „Самуилова крепост”. 
        
Втората изложба се състои от произведенията на художници в тазгодишния пленер  в с. Добърско на тема: „Самуиловите войни” – съвместна инициатива на Регионален исторически музей – Благоевград и Българската академия на науките. Художниците, участвали в пленера, са Живко Янев, Огнян Механджиев, Георги Стойчев, Аксиния Милева и Галина Левашка. 
Двете изложби ще бъдат експонирани до края на месец октомври.
 
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK