Правят школа по иконопис и дърворезба за децата в Дупница

Снимка: Община Дупница, архив

Школа по иконопис и дърворезба ще бъде направена за децата от Дупница, обяви архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия, отец Георги Паликасрски. Тя ще се намира в непосредствена близост до един от най-старите храмове в региона „Свети Никола“, който е построен през далечната 1844 г.

„Надявам се в тази школа да съберем поне 100 деца, които ще обучаваме на иконопис и дърворезба. 10 от тях да станат добри майстори за нас ще бъде постижение. В момента приключваме ремонта в сградата, в която ще се извършва обучението. Дано да стартираме наесен“, обяви още отец Паликарски.

По негови думи децата ще бъдат обучавани от най-добрите педагози. Сред тях е и отец Георги, който е завършил иконография и дърворезба.

„Ние в Дупница изключително много се гордеем и с Георги Чимев и Ангел Ангелов, които са най-добрите иконографи и те прославят българската художествена школа в Канада и къде ли още не. В момента работят за храм, който се намира в Чикаго“, разказва Паликарски.

Сред амбициите на архиерейският наместник е в най-кратко време да бъде завършен и ремонта на храма „Рождество Богородично“ в дупнишкото село Дяково. Там се поправя покрива на сградата, възстановява се и мазилка, която е паднала от стените преди известно време.

Надеждата на Паликарски е ремонтните дейности да приключат до 8. септември, когато по традиция в Дяково се събират на храмов празник десетки миряни от района.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK