С грандиозен концерт в Гоце Делчев отбелязаха 70-годишнината на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци

Снимки: Община Гоце Делчев

С грандиозен и изключително вълнуващ концерт в Гоце Делчев бе отбелязана 70-та годишнина от създаването на първия фолклорен ансамбъл в България – Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.

На събитието присъстваха няколко поколения музиканти, танцьори, певци, композитори, хореографи, работили с ансамбъла през годините. На тържеството присъства цялото ръководство на община Гоце Делчев, директорът на Националния ансамбъл за народни игри и песни на Македония „Танец“ Зоран Джорлев, много бивши ръководители на ансамбъла и самодейци, участвали в него. 

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев връчиха плакети на създателите на ансамбъла, на дългогодишни ръководители, танцьори и инструменталисти, както и на композитори, хореографи и постановчици, които през годините са помагали за развитието на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.

Изключителна интересна бе изложбата „70 години Неврокопска съкровищница“, която бе открита непосредствено преди тържествения концерт. На  нея са изложени уникални фотографии, проследяващи историята на ансамбъла, многобройни награди, получени през годините на различни престижни форуми в страната и чужбина, както и прекрасни автентични носии от Неврокопския край. 

Изключително вълнуващ бе тържествения концерт, посветен на 70-та годишнина от създаването на ансамбъла. Препълнената зала в Дома на културата в Гоце Делчев едва събра всички жители на града и гости, дошли да уважат ансамбъла и да съпреживеят това вълнуващо събитие. По повод юбилея, поздравителен адрес бе изпратен от Президента на Република България Росен Плевнелиев, който удостои Неврокопския ансамбъл за народни песни с почетен знак.

Поздравителни адреси бяха получени и от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, народните представители Кристиан Вигенин, Георги Андонов и Кирил Добрев, заместник – министъра на културата Боил Банов, кметът на община Гоце Делчев и председателят на Общински съвет – Гоце Делчев и много други.

По повод юбилея, Съюзът на музикалните и танцовите дейци удостои със „Златна лира“ Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци, диригентът на ансамбъла Петър Аврамов и хореографът Тодор Цветков, и със „Сребърна лира“ диригентът на хора Петър Карамфилов. Наградите им бяха връчени от доц. Георги Хинов, един от най-изтъкнатите хореографи и постановчици в България, който е работил активно с ансамбъла през годините.

Първият ансамбъл в България – Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци, е основан през 1946 година в гр. Гоце Делчев. През 70-годишния си творчески път, самодейците от ансамбъла издирват, съхраняват и пресъздават народните песни, игри и обичаи, фолклорното и етнографско богатство на българския народ.

Ансамбълът има издадени 5 албума, множество реализирани записи за Националните радио и телевизия, както и над 4000 концерта пред повече от 3,5 млн. зрители от целия свят. Носител е на орден „Кирил и Методий“ - 1-ва степен, званието „Представителен ансамбъл“ и много други държавни и международни отличия.

Събитието бе организирано от община Гоце Делчев, Народно читалище „Просвета – 1865“ и Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK