ВМРО с готови решения срещу фалшивите новини

Снимка: Infomreja.bg, архив

Фалшивите новини са бич не само за България, но и за всички демократични, дигитално развиващи се държави! Това се казва в обръщение до медиите, което идва три месеца, след като Патриотите от ВМРО обявиха, че започват работа по законодателни промени, които да спрат епидемията от фалшиви новини, която ежедневно залива интернет пространството.

Само преди три седмици жестокото убийство на русенската журналистка Виктория Маринова беше представено като част от статистиката на убити заради работата си представители на медиите. Тиражираните от сайтове с неясна собственост и публично достъпно съдържание текстове даже осъдиха морално България за липса на свобода на словото. Тези публикации, появили се в разгара на обществената реакция срещу бруталното криминално деяние, бяха разпространявани в социалните мрежи, блогове, сайтове и т.н.

В резултат на това световните медии също станаха жертва на непроверената и/или тенденциозно представена „новина“. Световни лидери, в това число евродепутати, високопоставени представители на ЕК и политици от няколко държави, осъдиха в свои изказвания и публикации в различни интернет платформи страната ни като ненадеждна, назадничава и потъпкваща правото на журналистите на спокойна и обективна работа. Това е пример колко вредни са известните като „фейк“ публикации.

Ние, Патриотите от ВМРО, обявихме борбата именно с такива и други фалшиви новини, заплашващи националната сигурност, уронващи авторитета на държавата и всяващи паника и омраза като свой приоритет и съставихме работна група, която направи своите проучвания какви са европейските и световни практики в областта. Въз основа на сравнението с българското законодателство и предвид доста сложната и спорна материя, задачата се оказа по-времеемка от предвиденото. Въпреки всичко, ние вече имаме готови реални предложения каква да е насоката на законодателната дейност в областта не само в България, но и в рамките на ЕС. Всички знаем, че ЕК работи от месеци по темата.

Ето защо ние, Патриотите от ВМРО, в лицето на представителя ни в Европейския парламент и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки и депутатите в 44-ото НС Александър Сиди и Красимир Богданов и всички народни представители на ВМРО – Българско национално движение, каним  представителите на ръководствата на всички медии на среща, на която ще представим нашите предложения за справяне с проблема „фалшиви новини“ и подобряване на качеството и чистотата на медийната среда. С готовност ще приемем и предложения от страна на медиите.

Всички наши предложения са водени от убеждението, че и в ЕС, и в страната ни няма и не трябва да бъде допускана цензура под каквато и да е форма. Също така, обаче, сме категорични, че е недопустимо доброто име и професионалната работа на всички журналисти да бъде подлагана под съмнение заради публикации в сайтове и платформи с неясна собственост и неясни цели, които те преследват, тиражирайки неистини. Още повече ситуации, като вече цитирания криминален случай в Русе, да бъдат повод за очерняне името на България.

Инициираната от Патриотите от ВМРО среща ще се състои на 07.11.2018 г. (сряда) от 14.30 ч. в зала „Изток“ на Народното събрание на Република България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK