С голямо мнозинство приеха бюджет 2017 на първо четене

Снимка: НС, архив

Държавният бюджет беше приет на първо четене. За него гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, БДЦ и "Атака". 102-ма подкрепиха проекта на Финансовото министерство. "Против" бяха 58, а 11 се "въздържаха", съобщава Нова тв.

Документът предвижда ръст на икономиката между 2,5 и 3 на сто и очакване за спад на безработицата до малко над 7%.

Най-много допълнителни средства през следващата година ще получи отбраната. Там кабинетът заделя нови 825 млн. лева за модернизация на въоръжените сили.

"Ако този бюджет не бъде приет, няма да се увеличат размерите на минималната работна заплата, на пенсиите, на учителските заплати, заплатите на социалните работници, работещите в спешната помощ, помощите и обезщетенията за децата с увреждания. Ще се увеличи реализирането на програмата за саниране на жилищни сгради. Предлагам да приемем този бюджет и моля тези, които ще го изпълняват, да не се поддават на популизма, да не променят данъците", заяви в пленарната зала Владислав Горанов, министър на финансите в оставка.

"Средната класа няма да плаща никакви по-високи данъци. Тези с най-ниски доходи няма да плащат данъци. Богатите българи би трябвало да плащат по-големи данъци", коментира Румен Гечев, депутат от БСП.

"Наблюдаваме липса на желание за диалог, камо ли консенсус, и ярки прояви на популизъм при решаването на този въпрос. Поставихме условия за приемането на законопроекта, а именно консенсус между системните партии. Понеже не се получи, ние няма да подкрепим този законопроект", коментира Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

Предстои гласуването на второ четене на Бюджет 2017.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK