Първо място за дупнишки ученици от състезанието, посветено на Търновската конституция

Снимки: Личен архив

В заседателната зала на Община Дупница се проведе състезание по история между училищата в община Дупница – част от инициативата за отбелязването на 140-годишния юбилей от приемането на Търновската конституция под патронажа на Кмета на Община Дупница, със съдействието на Историческия музей в града и МКБППМН при Община Дупница.

Състезанието бе предшествано от церемония по награждаване на учениците от гимназиален етап, участвали в конкурса за есе на тема „Моето най-ценно конституционно право“ и „140 години от създаването на Търновската конституция“.

Четирима ученици от IX клас на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, получиха награди: Ивана Никлева зае призовото първо място; Йордан Стоилов – второ място, а трета награда си поделиха Ванесса Попова и Димитрина Спасова.

В състезанието участваха шест общински училища. Отборът на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ бе представен от: Калоян Стоянов, Румен Димитров, Мария Мутафчийска, Владимир Мавров и Данаил Черешарски – ученици от VII клас.

Те извоюваха безапелационна победа, печелейки убедително с максимален брой точки първото място. Състезанието се проведе в три кръга.

В първи кръг учениците демонстрираха знания за Търновската конституция, Учредителното събрание, Режима на пълномощията, Регентството и избора на Александър Батенберг за български княз, както и на Фердинанд Сакскобурготски.

Владимир Мавров впечатли журито и присъстващите с пълнотата на отговора си и свободата на изказа.

Във втори кръг отборът ни представи предварително подготвена материал - презентацията „Дупнишките учредители“, с която разказаха за дупничани, участници в Учредителното събрание. В трети кръг задачата бе работа с текста на Конституцията.

Журито в състав Анелия Геренска, директор на Регионалния музей, Гергана Паргова, – старши експерт "Обществени науки, гражданско образование и религия" в РУО и Тодор Петков, началник на отдел "Култура, образование и младежки дейности" в Община Дупница, поздравиха участниците за знанията и уменията, които демонстрираха и за отличната екипна работа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK