С фолклорна фиеста отбелязват Световния ден на танца в Благоевград

снимки: Регионален исторически музей

«Да покажем красотата на българските фолклорни танци» е мотото на танцовото фолклорно надиграване, което Регионалният исторически музей и Фолклорна формация „Мегдана” организират тази неделя от 17:00 часа на площадката пред музея.

Поканени за участие са самодейни фолклорни клубове от Благоевград, в които хора от различни възрасти и професии танцуват български народни танци за здраве и тонус. Такова фолклорно шоу се организира за втора поредна година по повод Световния ден на танца - 29 април.

Проведеното на 29 април миналата година надиграване събра много съмишленици и почитатели и организаторите си поставиха за цел да го превърнат в традиция. Идеята е да се покаже, че танцът е здраве, физическо и емоционално пречистване, връзка, изразяване и радост.

От няколко години 29 април се отбелязва в България и по света като Международен ден на танца с организиране на танцови забави на открито. На тази дата се чества и Международният ден на балета по инициатива на Международния театрален институт. Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 г. на състоялата се у нас сесия на ЮНЕСКО.  

За Международен ден на балета е определена рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големия реформатор в класическия танц. Той се смята за „баща" на балета в днешния му вид. Новер е роден на 29 април 1727 г. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK