С ERTMS управляват трафика по жп линията София-Кулата

Снимка: Infomreja.bg, архив

Подадените проектни предложения в сектор „Транспорт“ по втората покана на Механизма за Свързана Европа (Кохезионен пакет) са на обща стойност 430 млн. евро, съобщиха от ресорното министерство. Седем са изпратените проекти от ДП „Национална компания Железопътна инфраструктура“, ДП „Пристанищна инфраструктура“ и ДП „Ръководство на въздушното движение“.

В железопътния сектор, НКЖИ кандидатства с проекти за модернизация на жп отсечките Волуяк – Драгоман и Костенец – Септември, както и за изграждане на ERTMS /Европейска система за управление на железопътния трафик/ по жп направлението София – Перник – Радомир – Кулата.

Общата стойност на подадените три железопътни проекта е малко над 230 млн. евро. 

ERTMS е цифрова система. Тя предлага интегрирани услуги, има стандартизирани открити интерфейси и е изградена на модулен принцип. Основните й компоненти са ETCS (Европейска система за управление на влаковете) и GSM-R - платформа за радио-комуникация. 

Прилагането на ERTMS в Европа започна отдавна и няколко хиляди километра железопътна мрежа вече са оборудвани с нея. Възможните бъдещи приложения на системата съдържат потенциал за значителни подобрения в инфраструктурния капацитет, конкурентноспособността на железопътния сектор, за отстраняване на техническите бариери, които засягат железопътния транспорт и оперативната съвместимост на влаковете в рамките на Европейската общност, включително опростяване и хармонизиране на процедурите. 

ERTMS ще замени различните системи за управление на влаковете, използвани досега. Тя значително ще подобри и опрости осъществяването на международния трафик в условията на премахнатите граници между страните, ще увеличи нивото на безопасността, ще оптимизира инфраструктурата и ще намали разходите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK