С еротична изложба откриват Седмицата на музея в Благоевград

снимка: infomreja.bg, архив

Посветена на 60-годишния юбилей на благоевградския музей ще бъде тазгодишната Седмица на музея, която ще се проведе в дните от 14 до 19 май.

Откриването ще бъде в понеделник от 12 часа с гостуваща изложба "Селото Девица – Градът Блудница” на музея в Русе. Експозицията представя образи от българската еротика в традиционна и модерна среда, а ключови персонажи са най-известните любовници и любовни двойки, най-популярните сексуални символи и любовни афери от по-ново време.

Директорът на музея в Русе, който е и един от авторите, също ще пристигне в Благоевград за официалната церемония по откриването на изложбата.

В същия ден от 18 часа ще има концерт „Приятели на музея”, в който ще участват различни културни и образователни институти от Благоевград и гостуващи изпълнители. "Идеята е да се акцентира на нематериалната духовна култура и музеят да се покаже в нова светлина, а именно като духовно и културно средище и място за среща на поколенията", поясняват от Регионалния исторически музей.

На 16 май от 18 часа в зала "Временни изложби" ще се открие изложбата „Из съкровищницата на музея”. В нея публиката ще види най-ценните движими паметници на културата, съхранявани във фондохранилищата на Регионален исторически музей - Благоевград. Представените в изложбата експонати са от всички отдели на музея – „Археология”, „Нумизматика”, „Българските земи ХV – началото на ХХ век”, „Нова и най-нова история”, „Етнография” и „Художествен”. Посетителите ще имат възможността да видят материали от Праисторически времена.

Ден по-късно, на 17 май, също от 18 часа ще започне ревю-спектакъл „Момина руба” – копродукция на Регионален исторически музей – Благоевград, Фолклорен ансамбъл „Пирин” и Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Пиринска китка” към ОДК – Благоевград.

Ревюто представя оригинални автентични носии от богатите етнографски колекции на музея. Всеки един от костюмите ще бъде съпроводен с детайлно описание, а музикални и танцови изпълнения на Ансамбъл „Пирин” ще подсилят въздействието от красотата и пищността на облеклата.

На самия Международен ден на музеите - 18 май, благоевградският музей ще отвори вратите си за свободен достъп не само до експозициите си, но и до спецификата на дейността на музейния уредник. Идеята е хората да се запознаят отблизо с работата по събиране, опазване и популяризиране на културно-историческото ни наследство.

На 19 май е традиционната вече Нощ на музеите и галериите. Европейската инициатива на отворени врати се провежда в над   2000 музеи и галерии в цяла Европа, които осигуряват свободен достъп до експозициите на музея и специална програма. За Нощ в музея Регионален исторически музей -Благоевград предвижда откриване на две изложби – „Едмонд Демирджиян. Животоописание” и фото изложбата „Жени” на дипломантите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” Теодора Лилян Данчева и Даниела Емануилова.

Студентите от специалност „Мода” в ЮЗУ „Неофит Рилски” ще покажат свои модели в традиционното вече за “Нощ в музея” модно ревю. В Нощта на музеите музеят за втора поредна година ще връчи грамоти на свои приятели и съмишленици в дейността по опазване и популяризиране на културното и историческото наследство.

Основната цел на всички събития е да се даде възможност за близък и нетрадиционен контакт на публиката с музея, да се събуди интерес у младите хора към изкуството, историческото ни минало и природното и културното наследство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK