Над 1 287 000 фиданки са засадени върху терени, пострадали от пожари, болести и вредители

Снимки: Infomreja.bg, архив

Приключи пролетното залесяване в най-високите части на ЮЗДП

Приключи пролетното залесяване и в най-високите горски територии на Югозападното държавно предприятие, разположени на над 1400 метра надморска височина. Нови 2 106 декара са засадени в областите Благоевград, Кюстендил, Перник и Софийска. В най-южните поделения на предприятието, по поречията на реките Струма и Места, са извършени основно противоерозионни залесявания на близо 700 дка, както и попълване на 1, 2 и 3-годишни горски култури върху 633 дка. 

И през 2020 г. приоритет са залесяванията, насочени към възстановяване на горски площи, пострадали от пожари, болести и вредители, както и на невъзобновени по естествен начин през последните три години. 

Общо 1 287 800 семенищни фиданки и 15 796 тополови фиданки са използвани за пролетното залесяване и за попълване на новосъздадените горски култури на площ от 1727 декара. Предимство се дава на местните широколистни видове - дъб, бук, явор, липа, горскоплодни, които са и медоносни, а от иглолистните – бял бор, черен бор и смърч. На силно ерозирани и бедни терени, извън зони от мрежата Натура 2000, е използвана бяла акация за подпомагане на пчеларския сектор.

По-големи залесявания се извършени в териториалните поделения: Кресна-397 дка, Рилски манастир – 184 дка, Кюстендил – 150 дка, Невестино – 134 дка, както и в Осогово, Дупница и София. 

Над 4,5 милиона лева са предвидени в инвестиционната програма на предприятието за тези основни дейности в горите.

 

КОМЕНТАРИ

fsc19:26 - 22.05.2020
какви са тези мазни комунистически статий акъл не ни остава, наглост, наглост и пак наглост, ,, със противоерозионна цел", повторете го пак ,,и пак???. наглеци такива, в длс дикчан отд 89 и 90 са създадени гори преди 50 г.със противоерозионна цел, сиреч защитни, питам ви, корумпирани комуняги, защо разрешихте на лидера на пп герб сатовча ( човека на онова неадекватно същество цветанов) завършил осмо отделение във ,,УПП" (за уточнение училище за прости пзтки ) да разбие абсолютно незаконно тези отдели на м. дълбоки дол, изсече на голо гората извлече подземните богатства , открадна и противоерозионните съуръжения със вашата подкрепа, имаме всички документни и теренни безспорни доказателства за престъпната ви дейност, има злоупотреба с власт, има на лице явна ,,съпричастнос, влияние над съд, оказване на натиск върху прокуратурата, има на лице поръчково политическо преследване и 8 не успешни за сега опити за физическото ликвидиране на човек от системата опитващ вече двадесет г. да спре този гнусен грабеж на комунистическата мафия превъплатила се преди 30 г. във 400 партий с цветни имена, ,, грешката на демократите"" ,ЛУСТРАЦИЯ" , това ни бе основната грешка, сега ще си носим кръста, комунистите си знаят работата, един ден да имаш власт, кради колкото можеш мамка му, всеки да взема пример от този горски там дето е на горите в благоевград ама май беше на витошко-незнам точно, не го познавам този тип.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK