С дискусионен форум приключи проектът "Обичам природата - аз участвам" в Белица

Снимки: Читалище «Георги Тодоров-1885» - Белица

С дискусионен форум „Ролята на младите хора в развитието на екологичното образование и устойчиво развитие на местните общности“ с опита на целевите групи и кръгла маса - пресконференция приключи проектът „Обичам природата – аз участвам”.

Проектът на читалище «Георги Тодоров-1885» - Белица се провежда в партньорство със СУ «Св. св. Кирил и Методий» и е със срок 7 месеца. Подкрепен е финансово от Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, в изпълнение на договор с Министерството на културата.

В дискусионния форум се включиха директорът на ДНП ”Рила” Красимир Андонов, д-р Стефан Кирилов – преподавател в Колежа по туризъм - Благоевград и експерт – еколог в ДНП ”Рила”, кметът на община Белица Радослав Ревански, координаторите на проекта за читалищна библиотека Катя Веселинова и Яна Калоянова, за средно училище „Св. св. Кирил и Методий” - инж. Георги Манолов.

Дискусията протече в дух на приятелска среща, в която основно място зае мисията за опазване българската природа, която е уникално многообразно наследство. За въздействието на хората, върху околната среда днес, което е от голямо значение за света на бъдещите поколения. За богатото биоразнообразие на Национален парк „Рила”.

За екологичното образование на младите хора, които трябва да бъдат подготвени още от детската градина, за да ги има бъдещите природозащитници. За справяне с това предизвикателство са нужни колективни действия, които присъстващите си обещаха да развиват с бъдещи проекти и институционално организирани тематични мероприятия и събития.

Учениците Сали Чирпанска, Аманда Караилиева, Руслан Каписъски и Алия Моллова изказаха своето мнение и това на приятелите си от целевата група в проекта, като споделиха какво са научили, какви поуки са си взели от 7-месечните образователни дейности и работата им в екип.

Заявиха още, че с радост ще продължат да работят в сформираната екогрупа - успех на проекта и неговото устойчиво развитие, която под ръководството на инж. Георги Манолов разработи собствена образователна програма и ще носи името „Обичам природата – затова съм тук”.

Представен бе и подсайтът - http://www.fenomen.belitsa.com/ към електронната страница на читалище „Георги Тодоров-1885”, изготвен от Красимир Кельов – собственик и редактор на Белица Интернет медия груп, който по предложение на директора на ДНП ”Рила” и кмета на община Белица ще съдържа линк към сайта на Национален парк „Рила” и сайта на Община Белица.

С реализиране на проекта се постигнаха целите, заложени в него, свързани с намаляване на рисковете на екологичното възпитание и образование на общността. Осигуриха се възможностите и желанието на младите хора за опознаване на природното наследство. Насърчиха целевата група към ползите от развитието на екотуризма в община Белица. Стимулира младите хора към предприемачество в защитените зони на България.

На събитието присъстваха председателят на ОбС-Белица Ахмед Ахмед, зам.-кметовете на община Белица Сабит Гагъм и Красимира Мавродиева, директорът на ДГС „Белица” инж. Иван Богданов, директорът на СУ «Св. св. Кирил и Методий» Елена Андреева, Крум Попов – ст. специалист „Хуманитарни дейности" в ОбА-Белица, учители, ученици, доброволци и медии.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK