ФА "Багреница" на 5 години

Снимки: личен архив

Самодейците от ФА "Багреница" при НЧ "Отец Паисий 1928" с. Багренци отпразнуваха подобаващо 5 - годишнината от създаване на ансамбъла.

С излет в Осоговската планина, с голям купон, песни, танци и вкусна торта се отбеляза празника сред природата. Ансамбълът е създаден по идея и предложение на Йорданка Иванова.

При започването преди 6 години се включват над 25 младежи от селото.

С времето съставът претърпява промени и остават само деца до 14 годишна възраст - това бе ТС "Багренче".

„Започнахме отново преди 5 години, събраха се млади хора и сътворихме ФА "Багреница" - включващ певци, танцьори и музиканти. През тези години ръководители на ансамбъла бяха обичани и уважавани хора, които ни научиха на обич към българския фолклор.“, каза за ИНФОМРЕЖА Йорданка Иванова – председател на НЧ "Отец Паисий 1928".

В момента художествен ръководител на ансамбъла е Йорданка Иванова, хореограф и ръководител певчески групи - Ивайло Маджаров.

Ансамбълът наброява 25 човека на възраст от 12 да 67 години - самодейци. Това са хора обичащи българското народно творчество - извор на красота и родолюбие.

Народните носии, които използват самодейците при участие на различни международни, национални, фолклорни фестивали, конкурси и сцени са автентични - кюстендилски казмир, кюстендилска бяла сая, шопси, трънски, северняшки. Имат и носии и аксесоари към тях, които са направени и от самите изпълнители.

В репертоара на певци и танцьори под ръководството на Ивайло Маджаров се разучават автентични шопски, северняшки, трънски, родопски и др. песни и хора.

 „Ако трябва да опиша нашия ансамбъл с една дума, което е невъзможно, бих избрала думата ЕМОЦИЯ! Емоция е, защото сред нас цари една страхотна и пъстра атмосфера и всеки един от нас допринася за това.

Репетициите, миговете преди и по време на участие те карат да забравиш за всичко. Това е едно откъсване от външния свят и отдаване на това, което всеки един от нас обича - Българския фолклор.

През всичките тези години на работа в НЧ "Отец Паисий 1928" с.Багренци се старая да запълня живота си с любов към моето семейство и неща, които за мен имат голямо значение - приятелство, надежда, вяра и любов !

И затова животът ми никога няма да бъде празен, защото имам ВАС - ФА "Багреница", допълни още Йорданка Иванова - председател на НЧ "Отец Паисий 1928".

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK