С час напред сме

Снимка: Infomreja.bg

Тази нощ в 3 ч. преминахме към лятното часово време и преместихме стрелката на часовнииците с час напред.

Смяната на стрелките на часовника в рамките на Европейския съюз се управлява от директива на Европарламента и Съвета на ЕС.

Текстът предвижда във всяка държава членка на ЕС периодът на лятното часово време да започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и да завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. През последните години обаче редица държави се отказват от превъртането на часовника.

В Европейския съюз мненията да отпадне ли смяната на времето са разнопосочни. Преобладават привържениците на идеята - без смяна. През февруари 384 депутати на Европейския парламент също гласуваха "за” премахването на лятното часово време, но до конкретни разпоредби едва ли ще се стигне скоро.

ЕП направи първа стъпка към отмяна на лятното часово време. Евродепутатите призоваха Европейската комисия да направи задълбочена оценка и да промени този режим, ако е необходимо.

Връщането към астрономическото време ще бъде на 28 октомври. Тогава, в 4 ч. през нощта, часовниците ще бъдат върнати с един час назад. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK