55 мюсюлмани от Гоцеделчевско и областта тръгват на хадж в Мека

Снимка: Личен архив

55 мюсюлмани от област Благоевград и тази година ще вземат участие в ежегодното поклонение в свещения град Мека, което започва всяка година почти един месец преди мюсюлманския празник Курбан Байрам.

С официалното настъпване и откриване на сезона за Хадж 2018 долината Медина вече е посрещнала 162 159 поклонници.

Общият брой на поклонниците от цял свят, които се очаква тази година да изпълнят хадж в Светите места, е над 1.8 млн.

А групата на хаджиите, които ще отпътуват към Саудитска Арабия с организацията на Главно мюфтийство, се очаква да пристигнат в Светите места на 12. август.

Още от средата на месец юли в Гоцеделчевско, областта и страната върви подготовката за пътуването до Свещените земи. Така, само след броени дни - на 10. август, автобусът ще отведе новите и поредни поклонници от общините Гърмен, Сатовча, Якоруда Белица и др. до летище „Ататюрк“ в Истамбул, откъдето със самолет хаджиите ще продължат пътя си към Мека.

В качеството си на лектор с кандидат-хаджиите ще пътува и ходжата от гърменското село Дебрен Осман Османов, който ще е част от медицинския екип и ще държи постоянна връзка с докторите при евентуални здравни проблеми на пътуващите по време на дългия преход.

„Миналата година, когато пак пътувах, нямахме никакви проблеми както битови, така и здравословни в групата. Надявам се и тази година да е така“, коментира Осман Османов.  

Автобусът, с който ще пътуват бъдещите хаджии, на 10. август, сутринта ще мине през всички населени места, от които има записали се.

От там на следващия ден в 10 часа сутринта групата ще отпътува за със специален полет за поклонението в свещения град Мека, обясни Османов. С кандидат - хаджиите ще пътува и специален екип от компетентни ръководители, който да обслужва при нужда пътуващите към Мека жени.

„Изрично обещавам да се помоля за родината ни“, заяви още Осман Османов, който и на миналогодишното поклонение горещо се моли в едно с молитвите за близките си и за България и всички, които живеят в нея.

Тази година с подкрепата на Главно мюфтийство и неговите членове, към Свещените земи ще пътуват повече от 500 човека, повечето от които са изселници в Турция, а около 1/3 са мюсюлмани от България.

В Истамбул бъдещите хаджии преди да се качат на самолета, ще облекат специалните за поклонението си бели одежди „ихрами“.

Един от ритуалите на ежегодното поклонение хадж е всеки мюсюлманин да се докосне и обиколи седем пъти кубообразната структура Кааба, в центъра на джамията „Ал Масджид“ в свещения град Мека.

В поклонението освен седемкратната обиколка на храма Кааба в обратната на часовниковата стрелка посока, ще бъдат спазени и традиционните ритуали, при които всички с тичане отиват от хълмовете Ал-Сафра и Ал Маруа, пиене на вода от свещения извор Замзан, отиване до платото на планината Арафат и изпълняване там на ритуал за хвърляне на камъни по дявола, обясниха хаджии, които вече са били на хаджилък в Мека.  

3000 евро е цената, която плащат кандидат-хаджиите и тази година за да отидат на поклонението.

Срещу тази сума те получават билетите за самолета в двете посоки, настаняването и престоя в хотела и храна за целия месец на хаджа.  

Според организаторите на пътуването хората имат възможност да си вземат повече пари за лични нужди за едномесечния им престой там.  

Тази година Свещеният Курбан Байрям започва на 20. август, който празник кандидат - хаджиите ще празнуват в Мека.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK