С българо-македонски фестивал на песента и традициите окриват обновеното читалище в Рибново

Обичаят шарене на гелината, снимки: Infomreja.bg, архив

Вече тече усилената подготовка и организацията за предстоящия голям ден в гърменското село Рибново, койтот според календара е на 21. септември.

Денят е важен за жителите на Рибново и община Гърмен, тъй като тогава ще бъде официално открито напълно обновеното местно читалище "Изгрев", съобщи кметът на общината, Минка Капитанова.

Новият облик на читалището се дължи на спечеления от община Гърмен и екипа на кмета Минка Капитанова проект с европейско финансиране за развитие на туризма в трансграничния регион, който се изпълнява съвместно с македонската община Босилово по Програмата за трансгранично сътрудничество  ИНТЕРЕГ “България –Македония".

Проектът, който бе спечелен през октомври 2016 г., е с продължителност 24 месеца. Дейностите, които са извършени по проекта, са основен ремонт на читалище "Изгрев-1956" в с. Рибново и обновление на читалището в с. Секирник, община Босилово.

Налице е пълната промяна на сградата на читалищео в родопското село, в което се развива читалищна и фолклорна дейност. Напълно е променен интериорът на сградата. Един от големите складове е превърнат в зала, оформен е и изложбен салон, а на приземния етаж е направена топлоизолация и е подменена дограмата на цялата сграда, отчитат свършеното от общинската администрация в Гърмен. 

Проектът за ремонта на читалището в Рибново и предвиденото по него ново оборудване е на стойност 182 000 евро.

На международния българо-македонски фестивал в Рибново на 21. септември, който ще се проведе съвместно с община Босилово, участниците от двете страни ще представят местни обичаи, традиции, автентичен и местен фолклор.

Гостите от община Босилово и гостите от България ще видят в Рибново и традиционната стара рибновска сватба с шарене на гелината, както и още много други местни традиции.

На фестивалната сцена самодейци от Рибново и община Гърмен, както и самодейци от община Босилово ще пеят и играят под звуците на автентичния местен фолклор на двете държани и ще покажат уникаллни носии, пазени усърдно от поколенията.

На откриването на фестивала в Рибново ще присъстват и представители на техническия секретариат от Европейския съюз, които ще ревизират и отчетат направеното по проекта, съобщи още кметът Минка Капитанова.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Срам16:20 - 20.08.2018
Нищо Българско няма в това мумифициране. С това ли ще се покажем пред света? СРАМ!!!
Жител11:57 - 20.08.2018
Тцтц направете нещо съществено за хората в това село , спрете с тия глупави реклами. Ние в Рибново с "нетърпение" чакаме 21 дори не спим от вълнение . Глупаци общински ръководители нищо смислено не правите, изпочупихме си колите в лошите улици а вие говорите все едно сме добре като Лондон
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK