С блокада на Е-79 банскалии предупредиха: Няма да се откажем от втора кабинка!

снимки: Община Банско

С протест и затваряне на главен път Е-79 за трети път жителите на община Банско настояха за подкрепа на развитието на ски зона Банско и ски зона Добринище и защитиха каузата за построяване на втори лифт в курорта.

"Както казахме, Банско няма да се откаже! Отново сме на пътя! Дискусиите и пресконференциите продължават, а конкретни стъпки... няма! Вярваме, че хората, на които ще причиним временно неудобство, ще разберат каузата ни. За пореден път призоваваме: отворете вратите пред просперитета на Банско и региона!", заявиха от Инициативния комитет за развитие на ски зона Банско.

„Развитието на Банско очевидно е трън в очите на определени еко групировки, криещи се зад демагогски лозунги и директни лъжи. Само принципно решение на правителството може да реши такъв казус – но НЕ с декларации и „позитивни намерения“, а с реални стъпки. Няма да се откажем от нещо, което е полезно не само за региона на Пирин, но и за цялостния имидж на българския зимен туризъм”, коментираха протестиращите.

„Моментът е от изключителна важност за Банско и въобще за зимния туризъм в България. Световната практика показва, че развитието на планинските територии, изграждането на спортни съоръжения в тях и реализирането на приходи от тези дейности подпомага поддържането на защитените територии и резервати. Трябва работещ туристически сектор, който да осигурява необходимия финансов ресурс за защита на природата. Това е правилната формула за балансирано и устойчиво развитие на планините в дългосрочен план.

Нашите планини са напълно блокирани на този етап, спряно е всяко сериозно инвестиционно намерение. Не това е посоката, по който трябва да се върви. Франция, Италия, Австрия изминаха същия път в съответствие с европейските ценности и разпоредби. Задължително е и ние да създадем необходимите условия, балансирайки между икономическо развитие и опазване на природата.

Важно е да се знае, че ски зоната е в буферната зона на парка и дори ЮНЕСКО признава, че спортната инфраструктура не нарушава природното богатство на Пирин“, каза в обръщението си към стотиците протестиращи кметът на Банско Георги Икономов и допълни, че е недопустимо туристите да чакат с часове на опашка, за да се качат в планината.

Протестът бе подкрепен и от кметовете на Благоевград д-р Атанас Камбитов и на Симитли Апостол Апостолов, които застанаха зад исканията на хората от планинския курорт.

От Инициативния комитет обявиха, че от утре ще стартира подписка за незабавното изграждане на втора кабинкова линия, в която могат да се включат всички жители на Благоевградска област.

 

снимки: Община Банско
снимки: Община Банско
снимки: Община Банско
снимки: Община Банско

КОМЕНТАРИ

Ко?09:06 - 18.02.2015
Много прости хора са това банскалиите, много!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK