С 6 млн. евро подобряват сигурността на границите си с Турция и Северна Македония

Снимка: МРРБ

Изпълняваме пилотен проект за управление на миграционните процеси по границата с Турция

България планира да насочи около 6 млн. евро в стратегически проекти за подобряване на сигурността и безопасността на граничните зони с Турция и Република Северна Македония в програмния период 2021-2027 г. Средствата са заложени като индикативна стойност в новите европейски програми за трансгранично сътрудничество с двете държави. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която участва в 18-та Европейска седмица на регионите и градовете. Форумът, който тази година е посветен на сигурността, е сред най-големите за регионална политика, като обединява градове и региони  от цяла Европа.

Заради ограниченията от Ковид 19 събитието се провежда онлайн. 

Николова съобщи, че към момента в съвместната програма с Турция са заложени индикативни 2 млн. евро за стратегически проект за управление на миграционните процеси в граничния регион. Въпреки че се наблюдава спад на миграционните потоци от края на 2016 г., са планирани дейности с насоченост към превенция и подобряване оперативната работа на граничните охранителни власти. Проектът предвижда още изграждане на център за обучение на служителите, както и доставка на специализирано оборудване, транспортни и технически средства за подобряване на оперативното сътрудничество в рамките на 2 години от подписване на договора.

„Очакваме той да допринесе и за социално-икономическото развитие на граничната зона, засилване на икономическите дейности и взаимодействието между хората, както и да минимизира негативните външни ефекти в областта на граничната сигурност“, подчерта Николова.

Около 4 млн. евро са заложени индикативно в Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония по стратегически проект за изграждането  на граничен контролно-пропускателен пункт „Струмяни – Берово“ между България и Република Северна Македония. Със средствата от българска страна ще бъде изграден липсващият пътен участък до границата, както и съоръженията, необходими за пункта, а от македонска страна се предвижда рехабилитация на готовите трасета и модернизация на изградените гранични съоръжения, коментира още Николова. През последните няколко години страната ни е обновила повече от 21 км пътища, водещи към пункта, като остава да бъдат изградени още около 8,8 км. Пунктът ще намали разстоянието между двете общини с 80 км.

 „Отварянето на нов граничен контролно-пропускателен пункт ще има положително икономическо, политическо и социално въздействие върху трансграничния регион. Политически това би допринесло за по-нататъшното развитие на вече установените добросъседски отношения между Република България и Република Северна Македония“, отчете заместник-регионалният министър.

Според зам.-министър Николова темата за сигурността и безопасността в ЕС е ключова предвид предизвикателствата, с които се сблъскваме в последните години. „Трансграничните програми помагат изключително за справяне с този тип предизвикателства, тъй като те винаги засягат повече от една държава. При съвместни действия има много бързи резултати, които са от първостепенно значение“, отбеляза Николова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK