250 млн. лева се отпускат допълнително за борбата с коронавируса

Снимка: Александровска болница

До края на 2020 г. ще бъде отпуснат допълнително четвърт милиард лева

Новият министър министър на здравеопазването Костадин Ангелов представи мерките до края на годината по отношение борбата с коронавирусната инфекция. Те са в две направления - апаратурно оборудване и разходи за персонал. До края на 2020 г. ще бъде отпуснат допълнително четвърт милиард лева.

Трудовите възнаграждения за служителите в здравеопазването на първа линия ще бъдат увеличени с 30%. 12,4 милиона лева ще бъдат насочени за увеличение на заплатите на над 6 хиляди души в системата.

2 468 служители на РЗИ също ще получат 30% -тно увеличение на заплатите си. 9,5 милиона лева ще бъдат насочени в 44 лечебни заведения, в които се лекуват вирусни и инфекциозни заболявания, каза още министър Ангелов, а 2 милиона лева ще отидат в болници за лечение на белодробни болести. 12 центъра за психично здраве също ще получат допълнително финансиране. 19 милиона лева допълнително ще получат над 70 общински болници.

До края на годината НЗОК ще разполага със 126 милиона лева за увеличение с 10% на клиничните пътеки. Освен хиляда лева допълнително за всички на първа линия, те ще получат и туристически ваучери на стойност 210 лв. По отношение на апаратурата ще бъдат закупени още 133 апарата за белодробна вентилация. Министър Костадин Ангелов обяви, че предстои среща с областните медицински щабове, за да се види каква е готовността им за справяне с епидемията. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK