С автобусна обиколка на проекти Кюстендил се включи в инициативата "Европа в моя регион 2017"

Снимка: ОИЦ-Кюстендил

Областният информационен център – Кюстендил проведе посещение на проекти, реализирани с европейски средства на територията на общините Дупница, Рила и на Природен парк „Рилски манастир”.

40 души, представители на медии, неправителствения сектор, общински служби, частния сектор, ученици и заинтересовани лица се включиха в автобусна обиколка на проекти.

Обиколката е част от дните на отворени врати, организирани в рамките на общоевропейската кампанията „Европа в моя регион 2017“, целта на която е да насърчи гражданите да откриват проекти финансирани с европейски средства и се провежда в рамките на  националната инициатива „Заедно за Европа”, обща кампания на Мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България.

Посещението на европейски проекти стартира от град Дупница, където участниците имаха възможността да се запознаят с няколко социални проекта, изпълнени на територията на града. Красимира Александрова, директор на три социални услуги в града, представи на участниците дейностите и постигнатите резултати по проект „За да има щастие в детските очи", финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. (ОПРЧР) и изпълнен от Община Дупница, в рамките на който е създаден Център за обществена подкрепа.

Александрова разказа за опита, който имат в реализиране на проекти и за бъдещите планове за разширяване обхвата на предоставяните социални услуги в общината. По-късно бе посетен и Центърът за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), изграден по проект „Изграждане на Център за настаняване от семеен тип в община Дупница” по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г. и проект „ЦНСТ „Надежда“ по ОПРЧР 2007 – 2013 г.

Обиколката продължи с посещение и запознаване с дейностите по проект „Инвестиции за бъдещето” по ОПРЧР 2014 – 2020 г., изпълняван от Община Рила. Проектът е насочен към деца до 7 г. в риск и техните семействата от общините Рила, Кочериново и Бобошево. Крайната точка на обиколката беше Природен парк „Рилски манастир“, местността Кирилова поляна, където със средства от Оперативна програма „Околна среда” 2007 – 2013 г. е изграден туристически информационен център.

Изграждането на този център, заедно с изпълнение на поддържащи и възстановителни дейности в гори, земи и водни площи, информационно обезпечаване и подобряване на посетителската инфраструктура, изграждане на екопътека за хора с трайни увреждания са сред дейностите по проект „Изпълнение на дейности включени в плана за управление на природен парк "Рилски манастир", реализиран от Дирекция природен парк "Рилски манастир".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK