С 6 милиона обновяват четири училища и детска градина в Гоце Делчев

снимки: Краси Терзиева, infomreja.bg

Днес община Гоце Делчев бе даден стартът на първия от 20 години насам мащабен проект в сферата на образованието, който е на стойност 5 764 685.96 лева. Кметът Владимир Москов за успешното изпълнение на проекта с удоволствие разби бутилката шампанско във фадромата и пожела на изпълнителите да си свършат отговорно, в срок и качествено работата.

75% от от проекта "Обновяване на образователната инфраструктура в община Гоце Делчев” е финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие” по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, а останалата част са осигурени от държавата. Община Гоце Делчев не участва със съфинансиране по този проект.

Градоначалникът благодари за съвместната работа по проекта на Община Гоце Делчев и за осигуреното финансиране от бившия строителен министър Росен Плевнелиев, който в момента е държавен глава, и на настоящия министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Днес изпълнението на проекта стартира с официално откриване и символична първа копка в двора на ПМГ Яне Сандански", която също ще бъде обновена в рамките на този проект.

По време на пресконференцията, която откри кметът Владимир Москов, бе заявено, че проектът официално трябва да приключи до 18 октомври тази година, но изпълнителите бяха категорични, че ремонтните дейности, макар и доста мащабни, ще приключат до септември и учители и ученици ще започнат новата учебна година в напълно обновените си училища. 

Основните ремонтни работи по изпълнението на проекта включват подмяна и ремонт на покриви, полагане на външна топлоизолация и минерална мазилка, подмяна на дограми, там където не са подменени, цялостни вътрешни ремонти на класни стаи, кабинети, коридори, стълбища и санитарни помещения, цялостни ремонтни по ВиК, Електро и Отоплителните инсталации, включително подмяна на осветителни и отоплителни тела, направа на рампи за инвалиди, изграждане на външни аварийни стълби, облагородяване на дворни пространства, спортни площадки, огради и други. Предвидени са и реконструкция на котелни инсталации за преминаване към отопление с природен газ и пелети .

Целта на проекта е да осигури подходяща и рентабилна образователна инфраструктура, допринасяща за устойчиво местно развитие на община Гоце Делчев чрез обновяване и модернизиране на ПМГ „Яне Сандански” Гоце Делчев, Първо ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” Гоце Делчев, СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в с.Брезница, ОУ “Паисий Хилендарски” с. Корница и ЦДГ №5 “Брезичка” Гоце Делчев. Петте обекта се посещават ежедневно от 2193 деца и 214 преподаватели и служители, които са целевата група по проекта.

С обновяването и модернизирането на базата на училищата и детската градина ще се повиши качеството на обучение и възпитание, ще се осигурят по-добри условия за учениците, преподавателите, служителите, ще се намали енергопотреблението. С реализирането на проекта ще се създадат и временни работни места за строителната фирма, която ще изпълнява проекта - ГРАЖДАНСКО ДРУЖЕСТВО „ТЕХНОСТРОЙ – 2011” гр. Гоце Делчев, регистрирано по Закона за задълженията и договорите със съдружници „Шербетов-М” ООД, гр.Гоце Делчев и „Техно-консулт 2000” ЕООД, гр.София.

 

КОМЕНТАРИ

чоли19:34 - 18.05.2012
Значи за това е войната в Брезница за училището Москов,Аян и Шербетов да се облажат пак.Крадливци
Арно17:11 - 18.05.2012
Какво се случва?! ГЕРБ храни червените фирми на Шербета с тези проекти. Т.е. ако някой обвинява ГЕРБ в такива случаи в това, че гледа да урежда свои- тотално бърка. Доживяхме да се работи за хората без шуробаджанащина и цветови пристрастия.
А10:22 - 18.05.2012
Браво на Кмета! Просто се доказа, че всички проекти са стопирани по политически причини! Не съм привърженик на Москов, но браво на Гоце Делчев (и селата де), че не се поддадоха на политически изнудвания! Дано градЪ придобие още по-хубав вид след тези ремонти, все пак ще посрещаме отбори от А група на есен! :)))
до куку17:51 - 17.05.2012
прав си приятелю някой искат всички на ГЕРБ да препишат . Точно заради гербаджийските фирпми се забави изпълнението на този проект с цели 2 години щото обжалваха чакаха техният човек да стане кмет та тогава да почне изпълнението на всички спечелени проекта за да си пишат актив ама не стана . В ГЕРБ има стойностни хора които не делят общините и кметовете затова при нас се получават нещата . И дай Боже да продължат да се случват . .

FACEBOOK