Проф. Тотев: Университетите у нас не са толкова много

Снимка: Infomreja.bg

Дали финансирането на висшето образование ще стане по-ефективно и дали то ще бъде по-качествено, ако броят на висшите училища се намали и то драстично?

Онова, което касае висшето образование у нас трябва да се разглежда по-задълбочено. На препоръката университетите в България да се намалят от 52 на 10 трябва да се гледа по-скоро като на мисли и идеи в тази посока. Автономията на висшите училища в нашата държава, не предполага такива намеси - дали вътрешни или външни. Това заяви проф. Тотев и допълни, че университетите у нас не са толкова много.

Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети: Незаемането на определени бройки във висшите училища не е въпрос само на демографски проблем и на факта, че по-малко ученици завършват средно образование, а въпрос на това, че поне в последните години голям процент заминават в чужбина и не се обучават в България. Незаети традиционно в последните години остават и много важни специалности, които дават специалисти в области, в които имаме крещяща нужда от кадри. Затова водещото не бива да е математиката и да смятаме дали ще съкратим разходи, като намалим броя на университетите, а дали ще подобрим качеството на обучението./ mladite.info

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK