Полиция изведе кмета на Септември от сградата на общината. Прокуратурата му повдига две обвинения

Снимка: Infomreja.bg

Полицаи и представители на Комисията за противодействие на корупцията изведоха  от сградата на Община Септември кмета Марин Рачев, предаде Радио „Фокус“ – Пазарджик. Пред журналисти Марин Рачев каза, че не е бил арестуван сутринта, но е бил в Общината, където е съдействал на органите на разследването и сега заминава, за да бъде разпитан.

Кметът каза още, че разчита на органите на следствието и прокуратурата, вярва в правосъдието и в това, че ще бъде установена истината по случая, по който е разследван. Според информациите, акцията в Общината в започнала около 6 часа тази сутрин. Следователите са изнесли чували с документи и компютри от сградата.

От август миналата година Рачев е с повдигнато обвинение за данъчно престъпление с нанесени щети за бюджета в размер на около 13 млн. лева. Срещу кмета на община Септември Марин Рачев ще бъдат повдигнати 2 обвинения, съобщи на пресконференция в Общината говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Първото обвинение е за умишлена безстопанственост по чл. 219, ал. 3 от Наказателния кодекс. Арнаудова обясни, че става дума за 7 сделки, при които са сключени договори по реда на Закона за обществените поръчки от месец март 2016г. до месец март 2017г. Кметът Марин Рачев не е упражнил достатъчен контрол върху длъжностно лице, което е извършвало строително-монтажни работи.

Тези дейности са извършени некачествено или непълно от дружество, собственик на което е роднина на кмета. Изписвани са средства за ремонти на улици както в град Септември, така и в село Семчиново, като са нанесени щети за около 100 хил. лева. Второто обвинение е за сключване на неизгодна сделка през март 2017 г., когато кметът е закупил от дружество имот, който преди това е ползвал (преди да бъде кмет), на стойност, надвишаваща със 100 хил. лева стойността на имота. Обвиненията ще бъдат повдигнати утре от Специализираната прокуратура.  


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK