С 500 млн. евро спират изтичането на млади лекари в чужбина

д-р Таня Андреева, снимка: infomreja.bg

“Имаме уверение от Европейската комисия и лично от вицепремиера Зинаида Златанова, която е договорила отпускането на субсидия за здравеопазването в три направления – спешна помощ, профилактика и човешки ресурси”, обяви при срещата си с кюстендилските лекари министър Таня Атанасова.

По нейни думи последното направление включва запазването и развитието на кадри. Все повече млади лекари напускат страната и остават по – възрастните. “В това направление ще дойдат около 500 млн. евро. Част от средствата ще отидат и за оборудване на университетски и областни болници.

В тази връзка болниците ще трябва да подготвят и своите проекти за програмния период. Тук е мястото на ръководството на кюстендилската болница да разработи програма за следващия програмен период 2014 – 2020 г”, коментира д-р Андреева.

От своя страна медици от  Кюстендил бяха категорични, че частните лечебни заведения трябва да сключват договори за лечебните пътеки с НЗОК. “При нас лежи един тежко болен пациент, които решава да отиде в болница “Токуда”. От там обаче го връщат отново при нас, защото по клинична пътека за неговото заболяване се отпускат 2 хил.лв., а самото лечение струва 7 хил.лв. Ето от тук идва ощетяването на държавните болници. Така частните си измиват ръцете с нас, вие трябва да ги задължите да сключат такива договори ако искат да са болнично заведение”, обясни кюстендилския медик.

Лекарите предложиха също да се делегират права на местните комисии по ТЕЛК по случаите на психично болни пациенти.
Лекарите бяха категорични, че трудовоправните въпроси могат да се решават и на място, а не да се разкарват хората до София.

 

д-р Таня Андреева, снимка: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK