Лекар от Рила сигнализира: Болниците отказват прием на болни

Снимка: Infomreja.bg

Разговор за Бермудския триъгълник на парите - вируса - НЗОК

Разгледах снимките му. Видях, че е там – между дръвчета с ябълки, седнал до Иван Костов, с бяла престилка.

Панчо Панайотов!

Известен като кмет на Дупница, депутат от СДС в 38-ото Народно събрание, лекар по селата и част от медицинския екип на ФСМП-Рила.

Д-р Панайотов ни покани в дома си, след като ние (с колега журналист) го потърсихме по повод негова публикация във Фейсбук. Разказът му звучи като изтъкан от пръстите на Атанас Далчев преди да напише „Болница“, но думите на д-р Панайотов са истински, заради които днес едно семейство е опечалено.

Преди 2-3 дни. На адрес съм. На градинската врата, дъщерята на болната.

- Добър ден - Добър ден.

- Докторе, майка ми на 80 години не е добре. Вчера я закарах с личната си кола в болницата, в спешно отделение. Прегледаха я, направиха ѝ рентген и казаха, че има двустранна пневмония, нямат места и да си я върна в къщи. Платих 55 лева, които ми поискаха, и се прибрахме. Но тя се влошава.

Освен доказаната билатерална пневмония, в документите забелязах и данни за тежка анемия. В резюме. Пациент на 80 г. с двустранна тежка пневмония (неуточнен причинител - бактерии, вируси, гъбички), тежка анемия (изключително утежняващо съпътстващо заболяване), тежка дихателна недостатъчност. Лечението - единствено възможно в болница. Домашното лечение абсолютно невъзможно. Повтарям. В домашни условия лечение е невъзможно.

Насочването на тази пациентка за домашно лечение е отказ от изпълнение на лекарските задължения и обричане на смърт.

Веднага в линейката, осигурихме кислород (най-важното, от което имаше нужда) и спешно в държавната болница.

Повече от час висим с линейката и чакаме.

Втвърдих тона и най-накрая я приеха. Пет минути по-късно късно колегата излезе и каза - съжалявам, тя почина.

Това, което описах, е абсурд. Болницата отказва лечение точно на пациент, за когото единственото спасение е болничното лечение. Това е неприемливо.

Това описва във виртуалния си дневник докторът. Изводите му са:

Болницата (предишния ден, която посещават, е частна и там взимат пари от пациента в спешно приемно, ако той не бъде приет в болницата. В общинските и държавни няма подобно плащане).

В същото време в болница се лекуват здрави „болни“…

Написах го, провокиран и от заклинанията на министъра - че болниците могат да прегреят, да се препълнят. От измислено болни. В същото време хиляди наистина тежко болни се лекуват и мрат у дома.

И накрая, за да знаете. Здравната ни система е боклук. Не са виновни лекарите. Системата е тази, която ги изнасилва. Не е виновен и министърът. Дръжте се за стола, да не паднете от това, което ще кажа. Цялата вина носи Надзорният съвет на НЗОК.

Решение. Разбира се, че има. То е лесно осъществимо, но са нужни хора с добро ДНК.

Хубаво заключение, но защо се стигна до тук. По темата разговарях с д-р Панайотов, в дома му. На дивана имаше стетоскоп, апарат за кръвно и книга – 2000 страници, с инфекциозни тематики. Лекар е, личи.

Заснех видео, непринудено, диалогично и с ниско качество. Важно е съдържанието, което можете – дори е задължително, драги читатели, да изгледате. Малка част от нашия разговор ще предам писмено, аналитично и може би по-далеч от обективността и по-близо до поезията. Поезия за смъртта и парите, зависимостта на човека от системата и системата, която убива. За проблемите, които са банални, но не се решават, заради онази липса на ДНК на доброто.

Проблемът с коронавируса не е медицински проблем, започна д-р Панайотов.

Нас ни интересуват две неща – прилепчивостта на вируса и степента на увреждане, което причинява. Този коронавирус е от семейството коронавируси, познати на човечеството, този е нов, защото е нов щам. За разлика от хората, вирусите мутират много бързо. Наистина медицински проблем не съществува, всичко това е една голяма лъжа и измама. Ние в телата си имаме хиляди вируси. Заплахата със смърт е манипулация, обяснява по научно му лекарят.

Отбелязва обаче нещо много смислено:

Истинската причина за смъртта не се поставя чрез клиничната диагноза, а се определя само от един тип лекари – патоанатомите, които работят със смъртта. Само те имат право да кажат кой е починал от коронавирус.

Примерът, който дава д-р Панайотов, е прост и логичен (както казва Вапцаров):

Ако една кола пътува по едно шосе и се удари в едно дърво, идва линейка и го качва с тежка черепно-мозъчна травма, несъвместима с живота. Ако този смъртта на този пациент е доказана клинично, то диагнозата ще бъде само „черепно-мозъчна травма, несъвместима с живота“. Но ако тялото отиде при патоанатома, който да изследва цялото тяло, включително и на супклетъчно ниво, той ще каже: „Не, този пациент секунди преди инцидента е получил трансморален инфаркт, несъвместим с живота… Той е умрял преди да се удари в дървото, затова се е ударил в дървото“.

Разговорът тръгва в посока, разделила здравната магистрала на две ленти:

Причината за смъртността, която се съобщава като резултат от коронавирус, не е вярна. Мангъров е прав в тезата си, че няма медицински проблем.

Проблемът със здравната система обясни д-р Панайотов с тезата, че България не е в Европа.

Създадохме друга система с небюджетно финансиране преди 20 г., подобна на европейската. В Европа обаче пациентът, отишъл при личния лекар, получава всичко, което е необходимо за диагностиката на здравето му, без да се съобразява лекарят с цени, а пациентът не плаща такси, не се разхожда с листове хартия по кабинети. В Европа солидарното здравно осигуряване работи безотказно и пациентите се лекуват по добър начин. В България същата тази система е опорочена и не е белята в принципа на здравното осигуряване, а в извратеността ѝ. Тези неблагополучия, за които говорим по време на вируса, са обичайните за системата ни.

Преди дни си отиде един човек, не успял да се реализира като пациент, а уж имал това право, както и онова – на живот, за което говори Хипократ:

Здравната каса плаща сума за случаите с КОВИД и болниците с охота взимат по-леките случаи, а другите ги отклоняват. Един лек случай на КОВИД струва на болницата между 200-300 лв. Един тежък с увреден терен, където трябва да се лекуват и другите неща, струва над 1000 лв.

Това не е ли геноцид? Как може да се разделят пациентите на такива, които имат право на живот и други – които нямат?, питам аз – репортерът.

Всички имат право на живот. Независимо дали става въпрос за министъра и депутатКАТА…

Така ли смята българската здравна система?

Българската здравна система е система, която няма как да говори и мисли, тя се контролира, организира и ръководи от човеци, които не са с добро ДНК, смотаняци, глупави, неграмотни и не им пука за теб, за него, за мен.

Системата съществува в Европа, и тя работа, в нас е друга, изопачена система, много лоша система.

Д-р Панайотов предписа рецептата:

А тя може да се оправи организационно в рамките на няколко месеца и следващата бюджетна година да започне да функционира. Няма да се налага хората да плащат таксите, ще има повече изследвания. Това обаче се прави от уми хора, хора с добро ДНК.

Здравната система в България работи на база финанси, това ли казвате? Хората живеят спрямо това дали могат да бъдат лекувани в зависимост от финансите на една болница, финансите в държавата, спрямо определянето на държавния бюджет?

Да, да…. Да!

Парите и животът са съвместими?

Зад всяко левче стои труд, парите са начин за общуване… Медицината струва пари. В болницата работят лекари, акушери, медицински сестри, те раждат здраве и живот на пациентите, но нали като отидат в магазина, трябва да си купят храна. Да, медицината струва пари, тези лекари трябва да получат благо за работата си.

Но ние говорим за същността на солидарното здравеопазване, здравно осигуряване, която е извратена в своята финансов и организационен аспект. Финансовият може да се реши с едно решение на НС, в текстовете на Бюджета, защото от Бюджета се плаща към НЗОК, и организационно – за 4-5 месеца могат да се изградят нов тип здравни каси с друга юрисдикция и с други договори.

Защо не се прави?, любопитна съм аз.

Трябват хора с добро ДНК.

Отново лекарят отговори просто и логично. Около ДНК-то се върти животът. Със съединяването на клетките и образуването на този „синджир“ на живота, започва светът. Или грешим, защото по-надолу ще чуете и прочете, че ДНК-то е преплитане на финансови хромозоми с обречени съдби.

А защо няма такива?, продължава диалогът ни.

Защо няма хора ли… О, не знам. Има много свестни хора, но не се занимават с такава работа, защото е блато.

Ще се сблъскат с друг тип хора ли?

Да, то се подразбира.

Махни тая маска…, предупреди ме ЛЕКАРЯТ – мен, вероятно наивно спазваща трите Д-та. Извън дома на Панайотов съм по Мутафчийски, в дома му – по Мангъровски.

Защо се стигна до смъртта на жената, описана в поста ви? – отивам директно на темата.

По-тежките пациенти под рубриката „КОВИД-19“ с няколко подлежащи заболявания, които трябва да се лекуват, успоредно с КОВИД-а, който всъщност не се лекува. Ако някой намери лечение срещу вирусите, ще стане нобелов лауреат и милиардер. Болниците лекуват вторичните усложнения от подлежащите заболявания. И такъв болен действителност, който се нуждае от болнично лечение, ще струва 1000 лв. А другият с тест за вирус, който е под въпрос, с нарушено обоняние – той струва 200 лв. и тя печели пари. Медицинската етика се регулира от самата система. Ако в самата система, в договорите на касата предпоставя, че като лекуваш един от КОВИД, но и заедно с това – диабета му, или сърдечното заболяване… няма как да получиш толкова пари, колкото при един здрав, който „боледува“.

Болен здрав носи – допълвам аз, но във вариант „2020“.

Не лекарите са виновни. Нашите лекари не са по-глупави от европейските, напротив. Системата е опорочена, защото се прави от неуки и безотговорни хора. На тях не им пука за чуждата съдба.

Пак стигаме до темата, за която говорихме и в началото, че и единият със съпътстващите заболявания и КОВДИ и другия – само с КОВИД, имат право на лечение, респективно и на живот?

Да!

Да, но единият пациент почина?!

Това, което се прави с пациента, се определя единствено и само по медицински индикации, тоест по добросъвестната преценка на лекаря. Това е медицинската същност и етика. Медицинските индикации определят съдбата на всеки пациент, в случая не е така. Тук се определят не от медицински индикации, а от финансови.

Как трябва да постъпят близките на тази жена?

Аз знам как ще постъпят в Америка…

А в България как ще постъпят?

А не знам, как да знам. Не знам…

КОВИД кризата ли беше решаващият фактор, който откри пробойните в здравната система в България, които бяха сякаш подмитани под килима?

КОВИД кризата има своите лоши последици. Човечеството без извънземни, без друга намеса, само се унищожава. А тази суматоха повлия още по-зле на здравната система. Има много затворени отделения, които не приемат хронично болни, които имат нужда от лечение… За тях сега е затворена вратата.

В Европа, казахте, има работеща система, тоест за тях е увеличена работата, а тук има хора, които действително умират, защото не могат да получат помощ?

Всичко е „Мижи. Кьорчо, да те лъжа“. Няма толкова тежко болни с КОВИД. Аз нали работя в СПО, ясна ми е картинката. Няма толкова тежко болни, за да се вдига такава какафония. Не мога да разбера лекарите, които са чиновници, а работещите лекари са на моето мнение.

А тези лекари, които са в КОВИД отделенията, и казват, че са на прага на силите си, какви са те?

Не знам. Но при мен идва реч за пациент, която е трябвало веднага да бъде приета в реанимация, те са ѝ казали: „Ходи вкъщи“.

Тя единствената ли е пациентка, на която ѝ казаха „ХодИ си вкъщи“?

Ще споделя отново думите на областният управител, които казва: „Ние знаем, че така става“, че проблемът е ясен на всички.

Тук се налага да прекъсна читателския ум, и да допълня, че след поста си за смъртта на една българка, д-р Панайотов сподели, отново във Фейсбук, че е говорил с областен управител – няма значение кой – дали на Кюстендилско или Благоевградско – даже и двамата са от Кюстендил.

Та, в поста си, д-р Панайотов цитира думите на губернатора:

Почти навсякъде е така. Здравна каса плаща за лечение на Ковид една и съща сума. Средствата, които изразходват болниците за тежките случаи на Ковид са в пъти повече от средствата за леките случаи. По тази причина те с охота приемат леките случаи, а бягат от тежките.

А защо не се решава тогава?

Аааа, въпросът е към властимащите.

Има знания, които са валидни от стотици години. И едно от тези знаяния е, че ние оцеляваме, защото от всички тези вируси, бактерии, микроби, имаме изградена съвършена система за имунна защита. Ако едно новородено го поставите в стерилна обстановка и след 15 години го пуснете по софийските улици, той ще фалира. Той няма изграден имунитет. Задължително е огромна част от хората да изградят имунитет към този вирус и той изчезва. Имунитетът е уникална система, затова няма вирус, срещу който човешкия организъм да не изгражда имунитет. Има вирулентни вируси, които са устойчиви и понякога единият от двама души умира, защото не успява да изгради имунитет.

Мангъров ви раздели?

А, не, всеки нека си приказва каквото иска. Дай да видим вирулентността на КОВИД-а, което е най-важното.

Защо КОВИД-19 се превърна в политика?

Парите на човечеството се държат от няколко десетки фамилии.

Останалата част вижте във видеото, защото разговорът започва да придобива нюанси, които утре ще набедят един лекар в шизофрения – не че е срамно да си болен от което, но рядко са оценени „Красивите умове“.

Бермудски триъгълник ли е: политика – коронавирус – здравна каса, в който потъват мъртви души, умират хора. Има пари, има коронавирус, има и една здравна каса, която управлява нещата?

Ако има хора, които губят живота си, то не е от коронавирус.

А от политиката ли е?

Не, от практиката е. Има много болни, за които вратите са затворени.

Това е заради поведението, дирижирано от СЗО.

Тоест на СЗО няма проблем с това колко души ще загинат?

Здравната организация беше причина за тази суматоха, очевидно дирижирана, тъй като това противоречи на медицински принципи.

Тоест в здравата система има кукловоди – кукли и жертви?

В момента е точно така, да.

Тъжно ли Ви е, че така стана. Дойде време да говорим за умиращи хора, има пробиви…

Не бих характеризирал състоянието си с тъжност, а с гняв.

Бунтарите печелят ли в този свят?

Аз не съм бунтар, на 100 км по-разумен от мен не можеш да намериш, но това, което ме разгневява, е неразумното.

Ако днес премиерът Ви се обади и Ви поиска съвет как да се „оправят нещата“, какво бихте отговорили?

Да назначи Мангъров за шеф на Щаба и да го слуша.

България ще се справи ли с това предизвикателство?

Нужни са хора с добро ДНК. Няма страшно!

Няма страшно, ние ще се справим, така ли?

А не, аз не участвам в тази работа.

Връщаме се там, откъдето започнахме, а именно функциите на НЗОК и МЗ – абревиатури, които явно унищожават живота в България или поне се стараят демографията да е на минус.

В поста си д-р Панайотов пише още: Министърът няма нито управленски, нито финансови правомощия за цялата профилактична, диагностична и лечебна дейност. Всичко това се финансира и ръководи от надзорния съвет на НЗОК.

И на живо го потвърждава, но с добър извод:

Здравното министерство след като е изгубило функцията да се занимава със здраве, ще прави това, което и в Европа, да се занимава с хигиенно-епидемични проблеми, тоест с това, което е сега. На него не му е работа да се бърка в лечението.

Всичко е опорочено, приятелю, всичко е опорочено, неуки, крадливи хора, взети от улицата. Трябват такива с добро ДНК. Ние имаме шанса да променим всичко за година, но трябват хора.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Д-Р МОТИКАРСКИ19:53 - 31.10.2020
НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ ПОСОЧЕНИЯ КАЗУС, ПОРАДИ ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ НЕ СЪМ СВИДЕТЕЛ НА СЛУЧИЛОТО СЕ И НЕ МОГА ДА ПРИЕМА ЕДИНСТВЕНО ЗА ДОСТОВЕРНО МНЕНИЕТО НА ЕДНАТА СТРАНА, КОЯТО В СЛУЧАЯ ПРЕДСТАВЛЯВА СТРАНАТА НА ПОСТРАДАЛИТЕ !!! СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА БЛИЗКИТЕ НА ПОЧИНАЛАТА !!! НО ЗА ОСТАНАЛАТА СЛОВЕСТНА САЛАТА - ЩЕ ВЗЕМА ОТНОШЕНИЕ . ХУБАВО Е КОГАТО СЕ ТВЪРДИ НЕЩО, ЧОВЕК ДА Е ПОНЕ МАЛКО ЗАПОЗНАТ С ТОВА КОЕТО ГОВОРИ . В СЛУЧАЯ - ТОТАЛНО НЕПОЗНАВАНЕ НА МЕХАНИЗМА НА ФИНАНСИРАНЕ НА ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ С COVID-19.ТОТАЛНО НЕПОЗНАВАНЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО , НЕГОВИЯТ ХОД НА РАЗВИТИЕ, ЛЕЧЕНИЕ И ДИАГНОЗА , ПРОЗИРА ОТ КАЗАНАТО !!! ДА, ЗДРАВНАТА СИСТЕМА СЕ НУЖДАЕ ОТ МНОГО КОРЕКЦИИ, НО НЕ ПО ПОДОБЕН НАЧИН И ОТ ПОДОБНИ ХОРА С ТАКОВА МИСЛЕНЕ И СТИЛ НА ГОВОРЕНЕ . ТОВА Е ЕЛЕМЕНТАРНО МИСЛЕНЕ - ТВЪРДЕ НЕКОМПЕТЕНТНО И ПОЛИТИЧЕСКИ ОЗЛОБЕНО !!! ЩО КАСАЕ ДНК - ДА ПРОМЕНИТЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗВЪРШЕНИ ОТ ХОРА С ЧИТАВО ДНК, А НЕ ОТ ХОРА СЪС МИСЛЕНЕ ЗАМРЪЗНАЛО В МИНАЛОТО , ОТ ХОРА ИНТЕЛИГЕНТНИ , А НЕ ОЗЛОБЕНИ ОТ ФАКТА , ЧЕ СА ОСТАНАЛИ В ПОЛИТИЧЕСКА БЕЗТЕГЛОВНОСТ!!! СЪЖАЛЯВАМ ЗА ОТКРОВЕНОСТТА , НО ГО ДЪЛЖА НА ВСИЧКИ КОЛЕГИ- ИЗНЕМОГВАЩИ, ПРЕУМОРЕНИ И ДЕЙСТВИТЕЛНО БОРЕЩИ СЕ ЗА ЖИВОТА НА БОЛНИТЕ В КОВИД ОТДЕЛЕНИЯТА, НА ВСИЧКИ ПОКОСЕНИ И ПОЧИНАЛИ КОЛЕГИ, НА ВСИЧКИ БОЛНИ В МОМЕНТА КОЛЕГИ !!! НЯМА ДА ДОПУСНА ХОРА БЕЗ НУЖНИЯ КЛИНИЧЕН ОПИТ КЪМ МОМЕНТА НА ТАЗИ ПАНДЕМИЯ И ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ, ДА ПЕТНЯТ ИМЕТО ИМ. ОТЛИЧНО ЗНАМ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА, ЗАЩОТО АЗ СЕ СБЛЪСКВАМ ЕЖЕДНЕВНО С ТЕЗИ БОЛНИ !!! КОГАТО ГОВОРИ НЕЩО ЧОВЕК Е ХУБАВО ДА СИ ДАВА СМЕТКА ЗА НЯКОЛКО НЕЩА- КОЛКО Е ОБЕКТИВЕН, КАКВИ ПОЗНАНИЯ ПРИТЕЖАВА ЗА ТЕМАТА КОЯТО КОМЕНТИРА, ДА ПОЗНАВА СИСТЕМАТА И Т.Н. ПОД ЛИЧНОТО МИ ДОСТОЙНСТВО Е ДА КОМЕНТИРАМ СТИЛЪТ НА ИЗКАЗ НА ЧОВЕК С ПРЕТЕНЦИЯ ДА РЕШАВА ВСИЧКО ЗА НЯКОЛКО ДНИ В ДЪРЖАВАТА !!! ТОВА Е НЕСЕРИОЗНО, ДА НЕ КАЖА СМЕШНО И ЖАЛКО !!! ЩЕ СЕ ВЪЗДЪРЖА ОТ ПО-ОСТЪР ТОН И КОМЕНТАР ПОРАДИ ДВЕ ПРИЧИНИ - КОЛЕГИ СМЕ И РАБОТИМ ЗАЕДНО В В ФЦСМП -РИЛА
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK