С 46,6% активност приключват изборите в област Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Банско и Белица първенци по гласуване, няма сериозни нарушения

Изборите в област Благоевград приключиха. Във всички секции работата е финализирана и започва броене на бюлетините. Очакват се техниците на фирмата, осигурила машините за гласуване, да преминат всяка секция и да получат обратно машините от 450-те секции, където се проведе паралелно и машинно гласуване. Не се налага удължаване на изборния ден.

„Ако трябва да характеризираме изборния ден в изборния ни район, то той беше „нетрадиционен“, заяви председателят на РИК-Благоевград, Мартин Бусаров.

През изборния ден са подадени само 42 жалби като най-концентрирани са били в часовете от 14 до 18.30. Произнесено е решение по всяка една от жалбите.

В част от жалбите се твърди, че има незаконосъобразни действия от страна на кметски наместници, които агитирали в полза на партии. Друга част жалби касая действия на членове на СИК-ове, които са описани от жалбоподателите като „незаконосъобразни“. В голяма част сигналите са счетени от РИК като неоснователни.

Общински съветник от ОбС-Сатовча, в село Плетена е напуснал СИК и е отстранен като член на Комисията. По време на произнасяне на решението съветникът е напуснал сам секцията.

Третата група от сигналите, малко на брой, са свързани с опити за купуване на гласове. Сигналите са препратени към Районната прокуратура в Благоевград.

Четвъртата група сигнали е за поставянето на агитационни материали – плакати, на по-малко от 50 м до секциите. Премахнати са плакати в Банско на определена партия, в Благоевград - също.

Подадени са и сигнали за проблеми с машинното гласуване. В три секции в Сандански е имало твърдение, че машините не работят. Проверка показва противното.

В Банско е подаден още сигнал, че нито една от секциите няма полицейска охрана, а проверката показва, че представителите на МВР са дори в повече.

Общата избирателна активност в областта е 46,6%.

145 513 са упражнили правото си на глас в област Благоевград. Статистиката към 20 ч. не включва община Симитли, откъдето все още не е подадена активността.

7472-ма са гласували в Банско, Белица – 5357; Благоевград – 35 374, Гърмен – 8003, 34.67%; Кресна – 9072, Петрич - 18 994, Разлог - 11 514, Сандански - 19 719, Сатовча – 7456, Струмяни – 2340, Хаджидимово – 5011, Якоруда – 5190.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK