С 38% намаляват кражбите в Кюстендилско, грабежите спадат със 16%

Снимки: ОА - Кюстендил

Среща, озаглавена „Заедно в превенцията на престъпността“ се проведе в парк-хотел „Кюстендил“ и бе организирана от Министерството на вътрешните работи, съвместно с НСОРБ.

Областният управител на област Кюстендил Виктор Янев приветства вътрешният министър Румяна Бъчварова, която заедно с кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, като домакин на събитието, дадоха началото на форума. На съвместната среща присъстваха и областните управители на области Перник, Благоевград, София-област, директорите на ОДМВР и началните на ПУ, представители на Агенцията по заетостта, РДГ, Общинските служби по земеделие, РДСП, РИО, кметове на общини, както и ръководствата на Местните комисии по обществен ред и сигурност на общините от четирите области.

По време на срещата Министър Бъчварова призова полицията и местната власт да работят заедно в превенцията на престъпността, за да решават проблемите на местната сигурност още по-ефективно. Част от общините в региона представиха своите добри практики по опазване на обществения ред, както и взаимодействието между институциите при изграждането, експлоатацията и реагиране на сигнали за нарушения от видеонаблюдение.

„От началото на годината са регистрирани 857 престъпления в област Кюстендил, от които 60 са икономически. Тази година общата престъпност намалява с 27% в сравнение с миналата, а разкритите престъпления са 358, което е увеличение с 67% в абсолютната разкриваемост, спрямо миналата година, когато е имало 2014 разкрити престъпления за същия период“, уточни на срещата гл. комисар Христо Терзийски, директор на ГДНП на МВР.

Той допълни, че в Кюстендил се отчита намаление на грабежите със 16% и намаление на кражбите с 38%.

Според данните, цитирани от главния комисар е отчетено леко увеличение при посегателствата над МПС и до настоящия момент те са 19. „По отношение на разкриваемостта на престъпленията с наркотични вещества също е регистрирано повишение от 15%“, добави той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK