Акад. Юлиан Ревалски и Васил Щерев са новите почетни граждани на Симитли

Снимки: Община Симитли

Акад. Юлиан Ревалски и Васил Щерев бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Симитли“. Това се случи по време на тържествена сесия на Общински съвет – Симитли по повод празника на града.

Председателят на местния парламент Владимир Христов откри сесията при пълен кворум от 15 човека. Гласуването бе явно. Двамата номинирани мъже бяха подкрепени и удостоени със званието при пълно мнозинство от страна на общинските съветници.

Заместник-кметът  Евгения Георгиева представи и двамата удостоени със званието „Почетен гражданин“ пред препълнения салон на читалище „Св.Климент Охридски“, където се проведе и тържествената сесия на местния парламент.

Със специални плакети бяха наградени новите почетни граждани от кмета на община Симитли Апостол Апостолов. От своя страна и двамата мъже благодариха за оказаната чест и засвидетелстваха своята преданост към град Симитли. Заслугите на акад. Юлиан Ревалски за развитието на българската наука са безспорни. 

Ученият, родом от Симитли, е познат в научните среди като математик от световна величина. Той е бил преподавател като гост-професор в университети в Италия, Канада, Германия, Чили, Перу, Куба, Гваделупа и др. В момента е председател на Българската академия на науките и е първият симитличанин, постигнал този връх в кариерата си. 

Васил Щерев е допринесъл изключително за промяна облика на Симитли. В качеството си на председател на местния Аграрно-промишлен комплекс, спомага много за развитието на общината.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK