С 30 % намалиха таксите за тротоарно право в Гоце Делчев

снимка: infomreja.bg

Общинските съветници от Гоце Делчев след дълги дебати гласуваха предложението на кмета Владимир Москов за намаляване с 30 % на таксите за тротоарно право за собственици и наематели на заведения, използващи открити площи за разполагане на маси и столове. Това стана по време на последното заседание на местния парламент преди лятната ваканция.

Предложението кметът на Гоце Делчев е внесъл след постъпило открито писмо от местни търговци, собственици и наематели на заведения и търговски дружества, които настояха общинските съветници да гласуват намаляване на таксата за тротоарно право като антикризисна мярка в помощ на малкия и среден бизнес в града.

„Работим само за данъците и таксите, хората нямат пари и консумацията е паднала в пъти в сравнение с миналата година. Като се разплатим с държавата и Общината и теглим чертата, се оказва, че за нас почти нищо не остава“, коментираха проблема си собственици и наематели на заведения в града. 

Авторите на откритото писмо до кмета Владимир Москов мотивират искането си с това, че направените инвестиции за седемесечния период, в който те са в наемни отношения с Общината, и високите такси надвишават двойно и тройно приходите, които реализират от търговската си дейност през този период.

Така след многото аргументи общинските съветници бяха склонени да гласуват предложението на кмета за 30%-то намаление на таксите за тротоарно право.

През 2008 г. Общинският съвет в Гоце Делчев прие диференцирани такси за трите различни зони в града, като за първа зона тогава бе определена таксата от 5 лв. за кв. м., за втора зона – 4 лв., а за трета зона – 3 лв. за кв.м.

Решението от вчера вече гласи да се съкрати срокът на договора с наемателите на търговските тротоарни площи с по 15 дни от месеците април и октомври, като месечните такси за тротоарно право в първа зона да паднат от 5 на 3.5 лв. за кв. м., за втора зона - от 4 на 2.80 лв. и за трета зона - от 3 на 2.10 лв. за кв.м.

Намаляването на срока на договорите и размера на наемната цена ще доведе до значително по-малко постъпленията в общинския бюджет, но за сметка на това ще помогне на малкия и среден бизнес в ситуация на криза, стигнаха до извода кметът Владимир Москов и местните парламентаристи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK