С 28 млн. лв. увеличават капитала на НДК

Снимка: Infomreja.bg

С постановление на правителството капиталът на НДК се увеличава с 28 млн. лв. Решението обяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова след заседанието на Министерския съвет в сряда, 8 юни. 

Средствата се отпускат за 4 важни компонента, свързани с осигуряването на сключените вече договори за проектиране и ремонт на сградата, уточни министър Павлова. Тя обясни, че 7 млн. лв., които са били одобрени в предишно увеличение на капитала на НДК преди година и половина, не са били отпуснати реално.

Малко над 7 млн. лв. се предоставят на НДК за финансиране на всички дейности, които са допълнително възникнали при ремонта на сградата и които не са бил били предвидени в досегашния договор за строителство. Сума в размер на 1,8 млн. лв. се отпуска за анексиране на договора за оборудване за международния пресцентър по зададените стандарти, който трябва да бъде изграден в НДК и което не е било предвидено.

До 12 млн. лв. се предвиждат и за изграждането на единна глобална система за сигурност, която включва: видеонаблюдение, система за управление и контрол на достъпа, пожароизвестяване, ИТ сигурност и др., необходими за сигурността при провеждането на дейностите по време на председателството.

Следващата стъпка е изпълнителният директор на НДК да проведе процедурата за избор на изпълнител за системата за сигурност и да съгласува с Агенцията по обществени поръчки необходимото анексиране на договорите за допълнителните дейности, които трябва да се възложат, обясни министърът за Българското европредседателство.

Първоначално поисканата от НДК сума е 36 милиона лева, но след поредица от разговори е редуцирана. Помощта от правителството се отпуска на три транша и ще бъде върната в края на годината, ако не бъде усвоена.

Ремонтът на НДК трябва да приключи до 30 октомври и през ноември да бъдат направени нужните тестове и проверка на всички системи. В  договорите със строителите има клаузи за неустойки при неизпълнение, но те няма да помогнат. Сроковете трябва да се спазват, категорична е министър Лиляна Павлова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK