С 2 седмици удължават извънредната обстановка в страната

Снимка: Infomreja.bg

Български екип е много близко до откриването на лекарство за коронавируса

Днес се състоя среща при премиера Бойко Борисов с Националния оперативен щаб. Продължават срещите, за да направим необходимия анализ на епидемиологичната обстановка в страната. Тю включва броя на лицата, носители на вируса, лицата в болниците, от тях пациентите в интензивни отделения и тези, които са под домашна карантина. Следим за картелното и дифузното разпространение на вируса, както и редица други показатели, обяви на извънреден брифинг здравния министър Кирил Ананиев.

По негови думи с две седмици се удължава извънредната епидемиологична обстановка, като тя ще бъде до края на юли. „Това го правим, за да можем да издаваме заповеди, с които да се намали разпространението на коронавирус. Решихме да засилим контрола по спазване на мерките, като ще препоръчаме на Областните щабове да засилят контрола и при необходимост да въвеждат нови мерки. Ще препоръчаме да намалят до минимум масовите мероприятията“, уточни още Ананиев.

От своя страна той обяви и добрата новина, че български екип е много близко до откриването на лекарство за коронавируса.  

"През май стартира клинично изпитване с конкретен лекарствен продукт. До момента за него са набрани 30 пациенти. Изпитването се провежда в 9 болници в България", уточни здравният министър. 

Ананиев посочи, че България е била първата държава в ЕС, която стартира такова изследване. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK