С 2 млн. лв. Община Разлог създаде нов туристически обект – „Старите бани”

снимки: infomreja.bg

Старата българска баня и старата турска баня днес бяха официално открити от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и кмета на община Разлог Красимир Герчев. Сред гостите на събитието бяха още народният представител Любен Татарски и областният управител на Благоевград Муса Палев.

Видинската филхармония посрещна стотици жители, гости и туристи на новосъздадените туристически атракции „Старите бани” в село Баня.

„Днес село Баня и община Разлог доказват с право, че са регионален лидер в областта на културния туризъм и балнеологията. Новите туристически продукти ще доведат до увеличаване на посещаемостта  и заетостта на легловата база в региона, а това означава и повече работни места", каза по време на официалното откриване министър Терзиева

Тя подчерта, че проектът „Адаптиране на паметниците на културно-историческото наследство за развитие на туризма в община Разлог", финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г. е поредният успешен пример за това как в партньорство държавата и Европейският съюз инвестират в развитието на България като туристическа дестинация.

„В навечерието на зимния туристически сезон съм радостна от факта, че откриваме поредния успешен проект, превръщащ богатото ни културно-историческо наследство и местен фолклор в притегателен туристически център”, допълни още министър Терзиева.

Домакинът на тържественото събитие - кметът Красимир Герчев, подчерта, че село Баня и община Разлог имат тези уникални паметници, благодарение на финансовата подкрепа на Европейския съюз, който подкрепя общинските политики за решаване на местни проблеми.

„Надявам се, че с реализирането на този проект ще се повиши стандартът на живот в село Баня, а също така с новите туристически продукти ще имаме възможност за все повече туристи на нашата прекрасна община”, каза Герчев. Градоначалникът не пропусна да благодари на своя екип за отлично свършената работа по проекта, както и на Министерството на регионалното развитие на оказаната методическа помощ.

„Този проект е важен, защото той дава една основа за развитието на туризма, а това е перспективата за нашата община и за нашия регион”, заяви народният представител инж. Любен Татарски.

На изключително приятна атмосфера се насладиха гостите на официалното откриване на старите бани, който са реставрирани и консервирани по проект за 2  023 923,96 лева. Възстановените старинни бани „разказват” на туристите и на местните хора за древната традиция на балнеологията в региона.

Изпълненият проект създава комплексен туристически продукт, съчетаващ културно-историческия туризъм с балнеоложкия, планинския и селския. Предпоставка за това са обявените за  паметници на културата - старата българска баня  и турската баня, както  и наличието на многобройни минерални извори (72), бликащи от недрата на Баня с температура 37 – 57 º С.

Старата българска баня и турската баня са културно-исторически вариант на римските антични бани. Техният градеж бил от каменни корпуси и тухлени покривни конструкции. Корпусите на баните са градени обикновено с клетъчна зидария, поради което освен дялани каменни блокове са използвани и тънки тухли. Отоплението на банята било хипокаустно, т.е. с мрежа от канали за горещ въздух, прокарани в стените. Отворите на куполите им служели за осветление.

По проекта „Адаптиране на паметниците на културно-историческото наследство за развитие на туризма в община Разлог" е изграден „Воден атракцион”, включващ съоръжения с акцент върху водата и нейното използване, което е тематично свързано с богатия ресурс от минерални извори в района. Той е оформен като детска игрова зона, в която водата е основен елемент.

Монтираните съоръжения – ръчна водна помпа, бент, метално колело с масичка за игра с пясък, метално колело с лопатки и Архимедова спирала, онагледяват физични закономерности и така се постига допълнителен резултат - игра и обучение се сливат в едно. Тези съоръжения са достъпни и за деца с физически увреждания.

Старата българска баня и турската баня, които са свидетели на превратностите на времето, от днес продължават своя нов живот. Обучени по проекта аниматори и екскурзоводи посрещат туристите с думите „Добре дошли в Баня – селото с лековити води, древна история, бит и култура”. Аниматорите и екскурзоводите ще  работят в  изградения и обзаведен също по проект Туристически информационен център.

"В момента в цялата страна развитието на туризма се подпомага по три схеми от ОП „Регионално развитие“, чрез финансиране на 70 проекта  на обща стойност близо 230 млн.лв. в над 60 български общини. Това е една значителна инвестиция в развитието на туризма, в подкрепа на общините и регионалното развитие, заяви още министър Терзиева.

Пред журналисти тя съобщи, че пътят Юндола – Разлог, който е в рехабилитация, ще бъде подготвен за зимния сезон, за да може пътните превозни средства да се движат безопасно. Изпълнителят на обекта, консорциум между фирмите „Главчев” и „М-строй” трябва да завършат строителството до есента на 2015 г. Отсечката с дължина 53 км се финансира по Програма „Транзитни пътища V”.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK