Здравната инспекция в Кюстендил стартира безплатни изследвания за СПИН

Снимка: medpedia.framar.bg

В изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ, стартира Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатити, както и отбелязване за 30-та поредна година на Световния ден на СПИН.

Той се отбелязва на 1. декември и ще премине под мотото „Узнай своя статус“.

Двете кампании целят, насърчаване и обединяване на усилията на различни институции и организации за разширяване обхвата на тестване, повишаване на осведомеността на хората, относно предимството на изследването за ХИВ и хепатити, ранно откриване на заразените лица и своевременното им насочване към лечение. Инициативите дават възможност на хората да направят своя избор за превенция на ХИВ и хепатити, за да защитят себе си и своите близки.

Тъй като стигмата и дискриминацията все още възпират хората от ранно тестване, кампанията има за цел да бъде предоставена достъпна информация за необходимостта всеки да провери своя статус.

В кампанията се включват различни аспекти на превенцията на ХИВ и хепатити В и С, сред които провеждане на седмица на отворени врати в РЗИ за безплатно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит В, хепатит С и сифилис, провеждане на беседи, викторини в училища, рискови групи и предоставяне на здравно-образователни материали.

На 30. ноември в ромския квартал „Изток“ в Кюстендил ще бъде проведена кампания за анонимно изследване за носителство на ХИВ, консултиране и предоставяне на здравно-образователни материали и презервативи, съвместно със Сдружение „Ларго“. Кампанията ще продължи на 3. декември на централния площад "Велбъжд", уточниха още от Здравната инспекция в Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK