РЗС настоя кандидатите за президент да разкрият биографиите си

снимка: РЗС

Разкриването на пълната биография на кандидатите за президент ще доведе до информиран избор на българския избирател, заяви на пресконференция зам.-председателят на РЗС Атанас Семов, който е кандидат на партията. От РЗС искат кандидатите за президент на другите партии да отговорят дали са били членове на бившата БКП, свързани ли са с бившата Държавна сигурност или други специални служби, предаде БТА. Освен това от партията питат дали някой от кандидатите е поел ангажимент през годините, свързан с ограничаването на суверенитета на България и загубата на средства от еврофондовете.

Кандидатите за президент трябва да отговорят и дали имат сметки в офшорни зони, както и дали те или свързани с тях лица притежават дялове в офшорни фирми. Другите два от общо петте въпроса са за имотното състояние на кандидатите и техните роднини, както и дали кандидатите за президент отговарят на изискванията според Конституцията.

Семов е изпратил писмо с въпросите си до четиримата кандидати за президент, които могат да имат над 1% от гласовете (Ивайло Калфин - БСП, Румен Христов - Синята коалиция, Волен Сидеров - "Атака", Меглена Кунева - независим - бел. ред.), и ги кани на предварителен диспут. Той иска да обсъдят въпроси, свързани с изминаващото управление на президента Георги Първанов, свикването на предсрочни избори за Велико народно събрание и необходимо ли е Бойко Борисов да бъде "уволнен".
Из цялата страна вече са издигнати предизборни билбордове на Атанас Семов, от които той обявява, че ще уволни премиера.

Според заместника на Яне Янев тревога будят данните, изнесени от МВР за невалидните лични карти, които през октомври и ноември ще са между 700 и 800 хиляди и тези хора няма да могат да гласуват. Това, по думите му, разкрива чудовищна възможност за изборна манипулация. От РЗС дори твърдят, че в избирателните списъци има около 1 млн. "фантоми", предаде БГНЕС.

Семов заяви още, че ГЕРБ имат проблем с предлагането на изискваните по закон членове на избирателни комисии по общини с висше образование. Депутатът попита и защо партията му не е поканена от Външно министерство на консултациите за съставянето на избирателни секции в чужбина.

Междувремнено постоянният секретар на МВнР Ради Найденов обяви на брифинг, че има две условия за провеждане на изборите в секции извън страната - държвата-домакин да допуска това и да са изпълнени изискванията на Изборния кодекс. Там, където има дипломатическо и консулско представителство в чужбина, трябва да са подадени 20 заявления на български граждани, а където няма - поне от 100 души. До 27 септември българските граждани, независимо къде са по света, трябва да подадат тези заявления. В изборния ден избирателят в чужбина трябва да представи документ за самоличност, както и декларация по образец, който може да се намери на сайта на ЦИК.

МВнР е изпратило и указания до задграничните ни представителства за искане от 87 държави на официално съгласие за провеждане на избори. По-късно на ЦИК ще бъде предоставена информация за това къде има достатъчно заявления, за да бъдат определени и местата за секционни избирателни комисии. Найденов уточни, че 500 000 лева са определени от Министерския съвет за изборите в чужбина. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK