РЗИ-Кюстендил отваря вратите си за Деня на влюбените

снимка: Дневник

Днес - 14 февруари РЗИ-Кюстендил планира провеждането на Ден на отворени врати, по време на който ще се предоставят консултации и тестване за ХИВ в лабораторията на инспекцията в часовете от 10.00 до 15.00 ч. в приемен сектор, 1-ви етаж.

Всеки желаещ ще може да провери безплатно своя ХИВ статус в 38 пункта в цялата страна от днес. Инициативата е част от Втория етап от Националната информационна АНТИСПИН кампания на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария към Министерство на здравеопазването. Тя се провежда с помощта на Регионални здравни инспекции, неправителствени организации и различни общини.

Безплатното и анонимно изследване на хората е изключително важно за навременното откриване на серопозитивните лица. По предварителни данни през 2011 г. общо 84 623 лица са преминали през кабинетите за анонимно и безплатно изследване. 200 от тях са получили страшната диагноза.

По време на кампанията ще се проведат и здравни дискусии с ученици и студенти, ще се разпространяват предпазни средства с любовни послания и здравно-образователни материали.

Общият брой на официално регистрираните серопозитивни лица в България е 1486. Броят на новорегистрираните ХИВ-позитивни от началото на 2012 г. е 13 души, от които 10 мъже и 3 жени на възраст между 24-59 г. Средната възраст на новорегистрираните ХИВ позитивни мъже е 34 години, а на новоинфектираните жени е 44 години.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK