ПП „Републиканци за България“: Настояваме за спешна реформа във водния сектор

Снимка: ПП "Републиканци за България"

Изключително притеснителна е ситуацията с водата в язовир “Камчия”

ПП „Републиканци за България“ алармира за изключително притеснителната ситуация с водата в язовир “Камчия”, който обезпечава питейно-битовото водоснабдяване на общините Сунгурларе, Карнобат, Айтос, Камено, Бургас и др. Към 27 ноември 2020 г., при общ обем от 233,550 млн. м3, язовир „Камчия” е достигнал критично ниско ниво на полезен обем от 32,050 млн. м3, като се наблюдава тенденция на постоянен спад.

Твърдяното доказваме с официални данни разпространени от Министерството на околната среда и водите.

Политическа партия „Републиканци за България”, счита че не са предприети никакви действия за овладяване на предстоящата криза, а трите ресорни министерства: Министерството на околната среда и водите; Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чрез взаимните си обвинения едно към друго, потвърждават нашата теза.

Нещо повече, изключително притеснително е, че в своя реч изнесена от трибуната на Народното събрание на Република България, министърът на околната среда и водите, моли народните представители за помощ, тъй като предвижда за 2021 г.: „водни бунтове”; „недостиг на вода”; „водна криза в земеделието” и т.н.

Въз основа на представената информация, е обосновано да предупредим за възможни проблеми с водоснабдяването на районите, които черпят вода от язовир „Камчия”. За разлика от разигралата се ситуация в град Перник, все още е възможно да се предприемат навременни мерки, които да са насочени към решаване на проблемите и превенция на бъдещи такива. В противен случай, през 2021 г. е напълно възможна хипотезата за налагане на режим на водата във всички общини, които използват за водоизточник язовир „Камчия”.

Изключително притеснителни са и статистическите данни за загуби по водопреносната мрежа.

Ние от ПП „Републиканци за България”, изразяваме принципна позиция, че реализираните загуби на вода по водопреносната мрежа, които се дължат на аварии и компрометирани участъци, са твърде високи и това е една от причините хиляди хора да бъдат застрашени от недостиг на вода.

Идентифицираме като основни причини за авариите и съответно загубата на ресурса твърде важен за устоите на обществото: 1. старата водопроводна мрежа, изградена от некачествени материали и твърде често неположена технически правилно и 2. липса на превантивна поддръжка. Извършваните строителни и монтажни работи по поддръжка и подмяната на водоснабдителната и преносна мрежа са резултат от възникнали аварии, а не нарочни многократни активни действия предприети от отговорните институции. Кумулативно с това, ниското ниво на инвестиции e предпоставка за задълбочаване проблемите в сектора.

От "Републиканци за България", считаме че сега е моментът да бъде повдигнат въпросът и с проблемите около определянето и обособяването на санитарно-охранителни зони около водоизточниците. Процедурата по издаване на акт, който да определя обхвата и границите на санитарно-охранителните зони е изключително продължителна. Това е предпоставка за използване на вода от водоизточници, с неопределени санитарно-охранително зони, което към момента представлява правонарушение и изключителна опасност за живота и здравето на населението. Проблем е и разпределянето на отговорността в пояси II и III, като по-този начин се намалява ефективността на мерките, които трябва да бъдат спазвани.

 

КОМЕНТАРИ

Джули18:19 - 28.11.2020
За тази криза се знае още преди да стане скандалът в Перник, но компетентните ведомства предизборно отлагаха реформата.
Kaiser Souze15:52 - 28.11.2020
Капка по капка - пир, левче по левче и... без язовир!
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK