Ръст при нарушенията за превишена скорост в Кюстендилско

Снимки: ОА - Кюстендил

Расте броят на самокатастрофиралите водачи на територията на областта

През предходната година, въпреки постоянно растящия трафик, в област Кюстендил няма регистриран пътен участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Увеличават се обаче регистрираните нарушения за превишена скорост. Това стана ясно по време на днешното заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. То бе председателствано от областния управител Виктор Янев, а в него участие взеха заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, представители на общини и ангажираните институции.

От началото на годината над 60% от тежките пътнотранспортни произшествия в региона са настъпили на територията на населените места. Наблюдава се негативна тенденция – на рехабилитираните пътни участъци се увеличава броят на нарушителите с висока скорост, коментираха от Пътна полиция.

Направен е анализ на пътнотранспортните произшествия през изминалия летен сезон, на база който са предприети допълнителни мерки за превенция през 2020 г. Най-много пътни инциденти в област Кюстендил настъпват в дните петък и събота, в часовия диапазон между 12:00 и 19:00 часа. В тази връзка е направена организация, като в този интервал полицейското присъствие е още по-засилено. През миналата година са били особено тежки месеците, в които движението от АМ „Струма“ бе пренасочено към Е-79, поради извънредния ремонт, следствие на пожар на едно от мостовите съоръжения, бе докладвано по време на заседанието.

Расте броят на самокатастрофиралите водачи на територията на областта. „Разсейването при шофиране става все по-голям проблем, който има отражение на национално ниво“, подчерта Анжелина Тотева. По думите ѝ през миналата година са регистрирани 1758 тежки инциденти само с едно превозно средство (т. нар. самократострофирали). При тях са загинали 182-ма души и са ранени 2236 човека.

Сред основните причини при подобни ПТП е разсейването, за което водеща роля има използването на мобилни и други устройства при шофиране. „Поради тази причина още от миналата година инициирахме редици инициативи, с които да засилим вниманието на хората към опасностите от използването на телефон при шофиране, които надграждаме и през тази година“, допълни Анжелина Тотева.

Представителите на Областно пътно управление коментираха, че при подобни инциденти с едно превозно средство често се нанасят сериозни щети на пътната инфраструктура, а нарушителите напускат местопроизшествието без да бъдат установени. Това води до допълнителни разходи, особено за поддръжката на ограничителните и защитни съоръжения на АМ „Струма“. Пътното трасе Дупница – Самоков е един от най-тежките участъци, като в момента текат дейности по рехабилитация, стана ясно по време на заседанието. През предходната година са отстранени неизправностите на няколко участъка от Е-79, които са с регистрирани ПТП, следствие на аквапланинг, докладваха още от Областно пътно управление.

Училищата и детските градини провеждат редица инициативи за засилване вниманието на децата и младежите към правилата за движение. Въпреки ограниченията, свързани със социалната дистанция поради Ковид – 19, работата в тази посока от учителите и педагогическия състав не е намаляла, като са търсени алтернативни форми за привличане на вниманието на учениците. Коментирана бе и полезността на интерактивните уроци, които Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ разработи и предостави за свободно ползване.

През тази година се подготвя провеждането на учение за реакция на институциите от единната спасителна система в рамките на областта, стана ясно по време на заседанието. Сред обсъжданите варианти за него е проверка на реакцията на институциите при сериозно пътнотранспортно произшествие, настъпило по време на извънредна ситуация, с която спасителните екипи са допълнително ангажирани. Обсъдено бе, че именно планирането и реализирането на подобни учения са най-важният механизъм за проверка на наличните ресурси и възможностите за реакция на единната спасителна система.

По време на заседанието областният управител Виктор Янев акцентира върху това, че безопасността на движението по пътищата е споделена отговорност. „Освен че всички институции имат по един или друг начин отношение по темата, всеки един от нас носи и персонална отговорност. Запазването на човешкия живот и здраве, намаляването на жертвите на пътнотранспортни произшествия, е задача на всички нас“, посочи областният управител на Кюстендил. Янев отбеляза още, че дейността на Държавната агенция и в частност на Областната комисия, е изключително динамична, с голям обем от отговорности и работа. 

В заседанието участие взеха също зам. областният управител Райчо Цветин и Василка Манчева – директор Дирекция „АКРРДС“. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK