Ръст на земеделските производители в Кюстендилско

снимка: infomreja.bg

Земеделските производители в Кюстендилско се увеличават, обяви директорът на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов на среща в областната администрация с председателя на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова, заместник-министъра на „Земеделие и гори” Валентина Маринова и областния управител на Кюстендил Иван Каракашки.

”Земята започва да се обработва и това е добре, но трябва да обърнем вече внимание и на качеството на продукцията. За черешопроизводството, което е обликът на нашето земеделие, на нас са ни необходими не само преработвателни, а заготвителни предприятия с частична държавна намеса. Така ще гарантираме изкупуването на тази продукция, както и по-високо качество”, уточни проф. Домозетов.

По думите на Светла Бъчварова, акцентът е как българските земеделски производители да станат конкурентноспособни с европейските, да получават средства в достатъчен размер и на време, за да нямат проблеми с реализацията на продукцията.

”Важно беше да се чуят земеделските производители по отношение на прилаганата помощ за растителна защита, за акциза за горивата. Останах с впечатлението, че нямат достатъчно информация за промяната на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, касаещ предостявянето на ливади и пасища на животновъдите без търг”, добави Бъчварова.

“По принцип земеделието е труден сектор, но с високите технологии, е изпълнимо. България е земеделска страна, все повече хора се занимават със земеделие”, каза и Валентина Маринова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK