Ръководството на Дружба "Родина" се срещна с жители на село Абланица

снимки: Дружба "Родина"

В навечерието на трети март ръководството на родолюбивата организацията на обединените българи мюсюлмани и българи християни Дружба "Родина" се срещна с жителите на хаджидимовското село Абланица.

Любезни домакини на събитието бяха учителите от СОУ “Паисий Хилендарски”, а гости бяха акад. Георги Марков, Мустафа Авдиков от село Рибново – съпредседатели на организацията, Петко Колев – председател на Фондация "Тангра ТанНакРа" и секретар на Дружба "Родина", както и ръководители на клоновете на организацията в Сатовча и Кочан.

Конкретен повод за срещата беше представянето на книгата “Учители – будители и радетели на българщината от с. Абланица”, чието съдържание развълнувано представи доц. Георги Митринов от Института за български език при БАН.

Ярко беше разкрита ролята в образователното дело на Адем Арнаудов – първият учител мюсюлманин с висше педагогическо образование в района на Чеч.

Беше прожектиран филмът на РТВЦ–Благоевград “Искри над Родопите", посветен на драматичната история на Дружба "Родина" от периода 1937–1947 г.

Петко Колев разказа за дейността на нейната наследница, като подчерта и разликите, според които в днешно време се отхвърля всякаква намеса в избора на хората за техните имена. Призивът е мюсюлмани и християни да работят заедно за просперитета на България.

В този смисъл на срещата бе огласена декларация на организацията, която вече е предоставена на вниманието на главния мюфтия Мустафа Хаджи, както и на районния Айдън Мохамед.

Акад. Георги Марков отговори на всички зададени му въпроси от присъстващите ученици и възрастни. Срещата бе уважена и от Адем Арнаудов – кмет на Абланица, Шукри Хане – местен имам, Мехмед Имамов – директор на училището и председател на Общинския съвет в Хаджидимово, Ибрахим Имамов – автор на исторически изследвания и баща на депутата Алиосман Имамов.

Местният имам Шукри Хане отправи препоръки за избягване на грешки, като изрази мнение относно двете религии. Според него е възможна и необходима съвместна бъдеща работа за единение между религиозните общности, което бе прието с удовлетворение от ръководството на Дружба "Родина".

 

снимки: Дружба "Родина"
снимки: Дружба "Родина"
снимки: Дружба "Родина"

КОМЕНТАРИ

Иван20:20 - 04.06.2014
Нема по-добро наследство за бъдещите поколения в нашия край от това- мюсюлманите и християните да вървят ръка за ръка напред като равноправни граждани на държавата си БЪЛГАРИЯ. И без да робуват на предразсъдъци и разни разделящи ги течения, партии и личности, да си помагат и да се уважават!
еда13:40 - 03.05.2014
нека да си покажат истинските лица това са фалшиви усмивки
анонимен18:47 - 08.03.2014
Ало, внимавайте, няма БСП - само ДПС...
пемба17:29 - 08.03.2014
нема що нумера-цирк-театър и кво са са изчепили ?!?!

FACEBOOK