Намаляват случаите на мъртви делфини по българското крайбрежие на Черно море

Снимка: МЗХ

По-малко регистрирани случаи на изхвърлени мъртви делфини по българското крайбрежие на Черно море са констатирани от началото на 2019 г. спрямо предходни години, показват данните на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас и Варна.

От началото на 2019 г. до настоящия момент по актуална информация от страна на РИОСВ - Бургас и Варна общият брой регистрирани мъртви китоподобни е 38 екземпляра, като сред тези случаи няма такива със следи от човешка намеса, насочваща към умишлено умъртвяване.

За сравнение, през същия период на 2015 г. са регистрирани 41 екземпляра, 2016 г. – 150, 2017 г. – 81 , а през 2018 г. – 74 екземпляра. Тези данни показват тенденция за трайно намаляване на броя на изхвърлените мъртви делфини по българското черноморско крайбрежие.

В Черно море се срещат три вида делфини – обикновен делфин, муткур и афала. Те са защитени видове съгласно българското законодателство, като за тях се забранява обезпокояване, преследване, улавяне, убиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри. 

На основание Закона за опазване на околната среда във връзка с прилагането на  Закона за биологично разнообразие е издадена Инструкция за взаимодействие при случаи на изхвърлени китоподобни по българското черноморско крайбрежие.

Тя регламентира административните процедури, реда и начина за осъществяване на ефективно взаимодействие между държавните и общинските органи, научни институции и неправителствени огранизации по отношение на случаите на изхвърлени на сушата китоподобни.

През последните години силно увеличен брой на изхвърлени делфини се наблюдава през летните месеци (с пик през юли 2016 г. и август 2015 г.).

Това явление - т.нар. феномен „необичайно смъртно събитие“, се наблюдава по същото време по турското крайбрежие на Черно море и по италианското крайбрежие на Йонийско море.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK