Информационна дискусия за Българското председателство на Съвета на ЕС в Сапарева баня

Снимки: Пресцентър

В Сапарева баня се проведе финалната от поредиците големи информационни срещи, които бяха организирани в област Кюстендил. Те са част от комуникационната стратегия на РБългария за ЕС и целят да повишат информираността на населението относно Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.

Срещата бе организирана от Областна администрация Кюстендил и Община Сапарева баня, а домакин в курортното градче бе НЧ „Просветен лъч - 1905“.

Събитието откри кметът на Общината Калин Гелев, който след това даде думата на областния управител Виктор Янев, за да представи презентация на тема „10 години членство на България в ЕС и Българското председателство на Съвета на ЕС“.

Пред присъстващите кметът Гелев посочи, че Председателството е исторически момент за страната ни след 10-годишно членство в ЕС. Той беше категоричен, че това е възможност да покажем страната ни, която обичаме – една проевропейска България, която има своя принос в  културното и историческо наследство на Европа.

Виктор Янев поясни, че през шестте месеца на Председателството, страната ни освен, че ще носи отговорност за общите решения на Съвета на ЕС, ще отправи и три основни послания: консенсус, съсредоточен върху сигурността и миграцията, конкурентноспособност – с фокус върху малките и средни предприятия и кохезия – с фокус върху новата многогодишна финансова рамка.

В изказването си той подчерта, че по своята същност е важно да бъде правена разлика между Съвет на Европа, Съвет на ЕС и Европейски съвет.

В последвалата дискусия,  от гражданите бяха отправени въпроси, свързани предимно с възможностите за подпомагане на културно-историческото наследство и поставяне на фолклорното изкуство като един от приоритетите в следващия програмен период.

Втората част от събитието премина с  богата културна програма, представена от читалищни дейци и таланти от община Сапарева баня. Символично, програмата започна с изпълнение на химна на Европа, а след това рецитал на най-обичаното българско стихотворение - „Аз съм българче“ от Вазов.  Те бяха изпълнени от ученици от СУ „Христо Ботев“, с ръководител Надя Джоргова.

На сцената се представиха и талантите от „103-градусов хоровод“ на Детски фолклорен състав към НЧ „От извора - 2013“ с колоритното и сърцато изпълнение на химна на Сапарева баня.

С певчески и танцови изпълнения се представиха още Детският фолклорен състав към Клуба на жената „От извора“, самодейци от с. Овчарци към НЧ „Пробуда – 1923“, Детската и Женската фолклорна група към НЧ „Народни будители – 1926“ – с. Сапарево, Детски танцов състав „Ресиловче“ и танцов състав „Рила – Ресилово“ от НЧ „Нов живот – 1928“.

На сцената бе пресъздаден и народният обичай седянка. Автентичната традиция показаха малки и големи от ФГ „Германея“ към НЧ „Просветен лъч - 1905“.

Програмата продължи с кулинарна изложба от традиционни български ястия, приготвени от самодейците от всички читалища. В салона на читалището бяха представени и картини, изобразяващи местни природни и културно-исторически забележителности.

Красотите на сапаревобанския край бяха представени в картините на художниците Димчо Мицов, Антония Мицова, Васил Соколов, Георги Кьосев, Димитър Касабов и Богомил Благоев.

Със своята експозиция от дървени фигури на животни, изработени изцяло с моторна резачка, впечатли самородният талант Васил Говедарски от село Овчарци.

Всички дейци и фолклорни състави, включили се в информационната дискусия и последващата културно-развлекателна програма,  бяха наградени с грамоти за участие.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK