Руските медии пишат: Медведев: Гаранции сутринта - газ вечер!

Снимка: KP.RU

Центърът на София. Главната катедрала на града е храма-паметник на св. Александър Невски. Тя е построена в чест на руските войници, освободили България в хода на руско-турската война от петстотин вековно османско робство. 

От самото утро около стотина жители на града се събраха на стъпалата му. Те дойдоха да поздравят премиера Дмитрий Медведев, който пристигна в България на официално посещение.

- Имате ли руски корени, защо дойдохте тук? - интересуват се от хора.

- Не, ние сме българи, но обичаме Русия! Властите на България и българите не са едно и също мнение, просто пишете така! Ние сме за Путин! Ако не беше вашият президент, трета световна война щеше да се случи отдавна! - казва един от тези, които дойдоха при мен - Blush Solakova.

- Не ни харесва как започнахме да изкривяваме историята. Те започнаха да казват, че Русия не е освободила България от турците, че за нас това не е робство, а съжителство. Руснаците и българите са братя, но се опитват да ни разделят. Ние не искаме това, - обяснява ми друга жена.

Зад нея има мъж с плакат "Путински миротворец".

- Аз съм срещу САЩ! Те се изкачват в нашето образование и култура. Спонсорират училищните учебници, които да бъдат написани по "правилния" начин! - обяснява мъж.

Скоро кортежът на Дмитрий Медведев навлиза на площад "Александър Невски" пред храма. Той се среща с българския премиер Бойко Борисов. Медведев не отговаря на хората - хората стоят зад оградата под надзора на полицията. 

По време на официалната церемония по посрещането, Медведев слага венец при паметника на Незнайния воин и премиерите се изпращат за преговори. Една от основните теми е възможността за разширяване на газопровода „Турски поток” през България до Сърбия. България преди това е участвала в изграждането на газопровода „Южен поток“, който е планиран да бъде положен под Черно море от района на Анапа до Варна, а след това да достигне до Италия и Австрия, но през лятото на 2014 г., по настояване на Европейската комисия, София спря да работи два пъти и в крайна сметка не даде разрешение. за полагане на тръби на нейна територия. След това Русия реши да замени Южен поток с турски поток. И сега България отново говори за желанието си да се присъедини към проекта.

"Ще можем да говорим за разширяването на турския поток на българска територия, след като Европейската комисия гарантира, че проектът няма да се разпадне и че няма да бъде ремонтиран," каза Медведев пред репортери след разговорите.

Той каза още, че Русия е готова да участва в друг голям енергиен проект - изграждането на българската атомна електроцентрала Белене. През 2006 г. Русия спечели международен търг за изграждане на два енергоблока на тази станция, достави оборудването, но през 2009 г. проектът беше спрян, а през 2012 г. София изобщо отказа да построи станцията. Сега България заяви, че възнамерява да възобнови строителството на станцията, ще проведе конкурс и ще предложи на Русия да участва в нея. Ето едно невероятно несъответствие.

Медведев разказа и за това, което превърна санкциите на ЕС за руско-българските отношения. Преди санкциите, оборотът между двете страни възлиза на пет милиарда долара, а сега - около три милиарда. Сега страните искат да засилят сътрудничеството.

ИЗТОЧНИК: KP.RU

 

 

КОМЕНТАРИ

Д. Желязков14:37 - 05.03.2019
Нескопосан превод. Грешки почти във всяко изречение, някои са комични - например в края на второто изречение.
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK